Jonas Roosens

Burgemeester Zwijndrecht neemt juridische stappen tegen fusie met Kruibeke en Beveren

De fusie tussen Zwijndrecht, Kruibeke en Beveren wordt aangevochten door de partij van burgemeester André Van de Vyver (Groen) en de andere bestuurspartij Vooruit. Het gaat om een beroep bij de Raad van State. Burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht ondersteunt het beroep en dient ook een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Volgens de burgerbeweging is de beslissing ondemocratisch en de inwoners zouden ook te veel nadelen ondervinden door de fusie. 

"Ik ben nog altijd heel boos," zegt burgemeester Van de Vyver (Groen). "Zwijndrecht is een financieel gezonde gemeente. De drie partijen die voor de fusie stemden, storten Zwijndrecht in een avontuur waar het einde nog niet van gekend is." Daarom tekent de partij van de burgemeester samen met Vooruit, de andere bestuurspartij die tegen stemde, beroep aan bij de Raad van State. "Er is ook geen rekening gehouden met de stem van de burger tijdens de volksraadpleging. 80 procent stemde tegen de fusie, er is geen draagvlak."   

De verschillen tussen Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht zijn ook te groot, stelt de burgemeester. "Wij zijn een voorstedelijke en sterk geïndustrialiseerde gemeente. Kruibeke en Beveren zijn landelijker. Dat vraagt een heel ander beleid." Burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht ondersteunt het beroep en onderneemt nog een andere stap tegen de fusie met Beveren en Kruibeke. "Wij dienen een uitgebreide klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB)," zegt woordvoerder Sabrina Van Broeck.

Te veel nadelen

Volgens de burgerbeweging is de goedkeuring van de fusie ondemocratisch. De beslissing kwam er dankzij een wisselmeerderheid van bestuurspartij CD&V met Vlaams Belang en N-VA. De inwoners van Zwijndrecht zouden ook te veel nadelen ondervinden door de fusie. De leden van Vlaams Belang die voor de fusie stemden, zijn door de partijtop uit de partij gezet. Die had op voorhand voor die sanctie gewaarschuwd omdat het Vlaams Belang de uitslag van het referendum respecteert. 

Volgens Hart Voor Zwijndrecht zouden inwoners hun goedkope of zelfs gratis abonnementen bij de Lijn verliezen. De gemeentebelasting zou verdubbelen en de afstand tot het gemeentebestuur zou groter worden. Van Broeck roept iedere inwoner op om de klacht bij het ABB te ondertekenen. “Dat kan door ons ten laatste op 27 november je naam, adres en rijksregisternummer via het formulier op onze website door te geven. Dit is kosteloos voor de inwoners die meedoen."

Meest gelezen