Thijs Pattyn

Gabriël uit Noordschote viert zijn 71ste verjaardag in het water met familie, cava en een waterdicht pak

Gabriël uit Noordschote bij Lo-Reninge heeft zijn 71ste verjaardag samen met zijn familie gevierd in het water. Zijn huis ligt in een van de getroffen gebieden van de wateroverlast in de Westhoek. Toch vond zijn familie het belangrijk om zijn verjaardag te vieren, met cava en een waterdicht pak.

Dit weekend werd Gabriël uit Noordschote 71 jaar. Zijn verjaardag viel letterlijk in het water, want zijn huis is getroffenen door wateroverlast. Maar dat hield zijn familie niet tegen om langs te komen om samen de jarige te vieren. "Door al dat waken wist ik op den duur niet meer welke dag of nacht het was, maar mijn familie heeft mij altijd goed herinnerd aan mijn verjaardag", vertelt Gabriël.

"Ze hadden taart bij en een paar goeie flessen cava. Voor de kinderen was het een heel avontuur om tot hier te komen in de kruiwagen door het water. Het deed wel deugd. De dag ging eens wat sneller vooruit. Het was een goeie dag."

Pompen houden water onder controle

Gabriël werd aangemaand om zijn huis te verlaten, maar is blij dat hij is gebleven. Hij heeft nog steeds water in zijn huis staan, maar kan het waterpeil onder controle houden door te pompen. "Met vier tot vijf pompen kan ik het waterpeil in de woning beperken tot maximum anderhalve centimeter. Als ik mijn huis had verlaten, dan was het water hier volledig naar binnengestroomd, nu is de schade beperkter."

Daarvoor moet Gabriël wel elke dag 24 uur op 24 waken. "Als de elektriciteit uitvalt, kan hier meteen twintig centimeter water binnen staan. Het waterpeil mag niet tot boven de plinten komen, want dan wordt het houtwerk beschadigd. Toen het water op het hoogste peil stond moesten we steeds met twee zijn om alles in de gaten te houden door de hoge druk. Ik kon gelukkig rekenen op mijn beste vriend en mijn zonen om te helpen en mij af te lossen waardoor ik even kan slapen."

Videospeler inladen...
Thijs Pattyn

Meest gelezen