2023 Getty Images

2,4 miljoen voor bijna 100 jaar oude Schotse whisky bij Sotheby's, wat maakt The Macallan uit 1926 zo bijzonder? 

In Londen is bij het bekende veilinghuis Sotheby's een fles whisky verkocht voor een slordige 2,4 miljoen euro. Het gaat dan ook om een fles van The Macallan (1926), "een van de meest gewilde Schotse whisky's". 

The Macallan 1926 is een begrip. In 1986 werden in totaal veertig flessen uit één vat gebotteld, nadat de drank zestig jaar was gerijpt. Van die flessen werd indertijd niets te koop aangeboden. Ze waren voorbestemd voor topklanten van The Macallan. 

De bewuste fles met het unieke etiket van de Italiaanse artiest Valerio Adami.
@Sotheby's

Sotheby's had verwacht dat de kostbare fles tussen de 855.000 en 1,1 miljoen euro zou opbrengen. Maar er werd een record gevestigd voor "een fles gedestilleerde drank of wijn die op een veiling verkocht is".

Wat maakt de fles bijzonder?

Van de veertig flessen kregen er 14 het Fine & Rare-etiket. Twee flessen werden uitgebracht zonder etiket, maar wel met de hand beschilderd door de Ierse kunstenaar Michael Dillon. Andere etiketten op de flessen waren onder anderen van de hand van Peter Blake en Valerio Adami. De verschillende etiketten maken de flessen drank net iets specialer, dus zeldzamer (en duurder).

De fles die nu verkocht is, is "gereconditioneerd". De capsule en kurk zijn vervangen, er is nieuwe lijm op de etiketten voorzien en er is een staaltje van 1 milliliter genomen (om in de toekomst te kunnen vergelijken met andere flessen uit 1926). 

@Sotheby's
Heeft veel weg van gedroogd fruit, kruiden en hout
De whisky-kenner van Sotheby's mocht proeven

Jonny Fowle, de whisky-kenner van Sotheby's, heeft een "heel klein druppeltje" mogen proeven, vertelt hij aan het persbureau AFP. "De whisky is erg rijk, heeft veel weg van gedroogd fruit, kruiden en hout. Een ongelofelijke whisky", noemt hij het.  

Kleine kans ook dat de nieuwe eigenaar de fles daadwerkelijk zal opentrekken. Whisky is voor investeerders zowat de heilige graal, omdat het - net als kunst - een fysiek product is met laag risico. De markt voor whisky kent geen grote pieken en dalen zoals die van goud.

Meest gelezen