Caroline Gennez: "Alle mandatarissen veroordelen die uitspraken op die ene zatte nacht heel zwaar."

Vooruit-kopstukken Gennez en Depraetere zetten puntjes op de i: "Uitspraken Rousseau waren racistisch en seksistisch"

"Ja, wij vinden de uitspraken van Conner Rousseau racistisch en seksistisch", dat hebben minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en kersvers Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere vanochtend nog eens benadrukt. "Alle mandatarissen veroordelen die uitspraken op die ene zatte nacht heel zwaar."

In "De zevende dag" kwam het er nog niet zo expliciet uit, maar vanochtend lijkt de communicatie bij Vooruit over de uitspraken van Rousseau toch wat te zijn bijgesteld. Bij Qmusic formuleerde de nieuwe Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere het als volgt: "Ik heb de voorbije dagen een keer of 100 de vraag gekregen of wij de uitspraken van Rousseau racistisch, seksistisch vinden. Ja, dat vinden wij, zelfs zijn mama heeft dat gezegd."

Vooruit-minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez herhaalde een halfuur later hetzelfde in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb geen enkel probleem om die uitspraken zo te benoemen. Dat is wat ze zijn: niet alleen fout, maar ook racistisch en seksistisch. Dat is de enige juiste kwalificatie. Alle mandatarissen veroordelen die uitspraken op die ene zatte nacht heel zwaar."

BEKIJK - Melissa Depraetere in "De zevende dag": "Misschien hadden we sneller moeten inschatten dat commotie rond Conner zou blijven duren":

Videospeler inladen...

Gennez vindt het "een juiste beslissing" dat Rousseau als voorzitter een stap opzij heeft gezet. "In die context is het 'gedane zaken nemen geen keer'", klinkt het. "We doen dus niet business as usual. Maar ik schrijf mensen wel niet af op basis van één zatte nacht. Het waren wel degelijk zeer foute uitspraken. Maar tegelijk heeft Conner veel voor ons betekend. Hij heeft ons weer op de rails gezet. Hij heeft ervoor gezorgd dat er een team staat van ervaring en vernieuwing. Ook dat moeten we blijven benadrukken."

Warm bad

Ze hoopt daarom dat kiezers Vooruit beoordelen op wat de partij heeft gepresteerd in de federale regering: "Een verhoging van de minimumlonen en de pensioenen, gigantische investeringen in gezondheidszorg, ikzelf probeer de situatie van de burgers in het Midden-Oosten heel erg ter harte te nemen... Dat is waar socialisten voor staan. Dat is de ziel van de partij. Die overtuiging zullen we niet laten hypothekeren door één zatte nacht."

Door die ene zatte nacht moet Vooruit nu wel naar de verkiezingen trekken met een gloednieuwe en minder bekende voorzitter. Geen cadeau voor een opkomende politica als Depraetere. Gennez, die zelf haar partij 4 jaar leidde, weet dat maar al te goed. 

"Maar Melissa komt echt terecht in een warm bad. We zitten op koers in de voorbereidingen naar de verkiezingen. Ze is heel authentiek, geen roeper of tafelspringer. Ze is een jonge vrouw, maar ze weet wel haar mannetje te staan. Met de ervaring van Frank Vandenbroucke en mezelf vangen we haar naadloos op in ons team. Ze was al heel sterk in de Kamer, vind ik: ze is een goeie debater, ze staat heel fel voor de standpunten van onze beweging. Dat heb je nodig als voorzitter."

BELUISTER - Gennez: "We doen dus niet business as usual":

Meest gelezen