Vorige week vierde Maria haar 100ste verjaardag.© Johnny Geurts

100-jarige

Tot haar tienerjaren bestond Maria officieel niet, nu viert ze haar 100ste verjaardag

Bilzen -

Door een foutje bij het gemeentehuis werd Maria Thijs (100) na haar geboorte niet meteen geregistreerd. “Tot mijn tienerjaren moest ik mijn bestaan bewijzen”, lacht de Bilzerse. Afgelopen week vierde ze haar 100ste verjaardag.

Johnny Geurts

Honderd jaar geleden, op 16 november 1923, werd Maria Thijs geboren in het Bilzerse Bivelen. Maria, beter bekend als Mado, komt uit een groot gezin. “We waren thuis met tien kinderen en als jongste werd ik wel een beetje verwend”, lacht Mado. “Bij mijn geboorte heeft mijn pa na de bevalling aangifte gedaan bij de gemeente, maar daar werd de registratie blijkbaar vergeten. Tot in mijn tienerjaren moest ik mijn bestaan telkens bewijzen, daarna is dat toch nog in orde gebracht.”

Naar school ging Mado in het Heilig Hart in Bilzen. “Het was een onbevangen tijd”, herinnert ze zich. “In Leuven leerde ik mijn toekomstige man Roger kennen. We kregen twee kinderen, zoon Yves en dochter Ann. Als ingenieur reisde mijn man door heel Europa. Ik stond altijd aan zijn zij. Zo ben ik op heel wat plaatsen geweest en hebben we ontelbare congressen meegemaakt. Ik heb altijd gehouden van een terrasje doen en lezen. Ook bakken stond hoog op mijn hobbylijstje.”

Rozen

Haar familie omschrijft Mado als een trotse dame. “Tot op hoge leeftijd heeft ze rondgereden in haar onverwoestbare Renault”, vertelt haar nichtje Vally. “Ze houdt nog steeds van mooie juwelen en laat zich graag verwennen bij de kapster en schoonheidsspecialiste.”

De laatste jaren verblijft de 100-jarige in het woonzorgcentrum Kristallijn in Grote-Spouwen (Bilzen). “Mijn liefde voor bloemen, vooral rozen, is altijd gebleven en ook lezen doe ik nog graag”, zegt Mado. “Het Belang van Limburg verslind ik elke dag.” Op haar verjaardag zorgde het woonzorgcentrum samen met haar lieve huisgenoten en het personeel voor een gezellig verjaardagsfeest. “Ik ben blij met dit feestje op deze gezegende leeftijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer