“Ik zei tegen m’n mama: ooit ga ik hier spelen en win ik de titel”: Justine Henin blikt terug op haar periode op Roland Garros

Justine Henin (41) en Roland Garros gaan hand in hand. Net zoals dat eigenlijk het geval is met Rafael Nadal. Onze landgenote behaalde in Parijs vier van haar in totaal zeven grandslamtitels. Het Parijse gravelcourt is dan ook het toernooi dat ze het meeste koestert.

Jens Heylen

“Toen ik Steffi (Graf, red.) zag spelen op vijf- zesjarige leeftijd, beeldde ik me meteen de toekomst in dat ik precies zoals haar wilde zijn”, bekent de 41-jarige Luikse. “Mijn eerste herinnering aan Roland Garros was in 1992 toen ik als 10-jarig meisje de finale tussen Steffi Graf en Monica Seles vanuit de tribune kon volgen. Ik zat met m’n moeder amper vijf meter verwijderd van de baan en beide speelsters. Graf zien spelen heeft me fel beïnvloed. Ik weet nog dat ik tegen m’n mama zei: ‘ooit ben ik het die hier speelt en zal ik de titel winnen.’ Sinds toen werd het mijn voornaamste doel. Ik kon thuis uren naar wedstrijden van Roland Garros kijken, niets of iemand kon mijn aandacht ervan wegnemen”, aldus Henin, die er in 2003 haar eerste finale speelde én die ook won. Haar tegenstander? Kim Clijsters. “Ik wilde vooral winnen met m’n moeder in gedachten: ‘Kijk, ik heb m’n droom in vervulling laten gaan’.

“Tussen 2003 en 2007 had ik het geluk om één van de beste vrouwelijke speelsters te zijn. In 2007 kwam het hoogtepunt omdat ik dat jaar naast Roland Garros ook de US Open won. Ik speelde het beste tennis van m’n carrière.” Dat leverde haar destijds ook de nummer één-positie op op de wereldranking. “Als ik nu nog op Roland Garros passeer, voel ik dat ik hier nog steeds thuiskom.”

Naast viermaal Roland Garros (2003, 2005, 2006 & 2007) kaapte ze ook de eindzege weg op de Australian Open (2004) en de US Open (2003 & 2007).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het integrale interview, waarin Henin bovendien ook vertelt over hoe ze de wedstrijden tegen “de grootste kampioen” Serena Williams beleefde:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer