© AP

Finland van plan grens met Rusland volledig te sluiten

De Finse regering staat op het punt om de volledige oostelijke grens met Rusland te sluiten. Dat hebben bronnen binnen de regering en politie aan de krant Iltalehti gemeld. De sluiting van de grens staat te gebeuren in de nacht van dinsdag op woensdag, om middernacht.

lto
Bron: BELGA

Omdat de voorbije dagen een toenemend aantal asielzoekers via Rusland Finland binnenkwam, besliste Helsinki eind vorige week al om een aantal grensovergangen te sluiten. De voorbije dagen werden al tientallen migranten uit het Midden-Oosten en Afrika aangetroffen aan de grens. De regering in Helsinki denkt dat Rusland Finland, dat eerder dit jaar toetrad tot de NAVO, wil destabiliseren. 

Vrijdagnacht werden de grensposten van Imatra, Niirala, Nuijamaa en Vaalimaa, in de buurt van de Russische stad Sint-Petersburg, voor drie maanden gesloten. Asielaanvragen zullen enkel nog aanvaard worden in de grensstations van Salla en Vartius, honderden kilometers noordelijker, zo kondigde Helsinki toen aan.

De Finse regering beschikte voor het weekend al over informatie dat de Russen nu asielzoekers overbrengen naar een plaats in de buurt van de Vartius-grensovergang. Dat is intussen ook gebeurd, schrijft Iltalehti. 

Duidelijk signaal

Om een duidelijk signaal naar Rusland te sturen, werd daarop alvast overeengekomen voorbereidingen te treffen om de hele oostelijke grens te sluiten. Als extra maatregel zou Finland het indienen van asielaanvragen op de landsgrens onmogelijk maken. Dat zou in de toekomst moeten gebeuren op de luchthaven van Helsinki.

Het Kremlin zegt maandag te betreuren dat de “goede verstandhouding met Finland vervangen is door een Russofobe houding”. Verder verwerpt het de Finse beschuldigingen en zegt dat Russische grenswachten “alle instructies volgen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer