Misnoegde bewoner verdraait stiekem camera die omstreden knips controleert: “Hoogst onverantwoord”

De ANPR-camera filmt niet langer de straat, maar een straatkast.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Een jaar na de invoering van de knips in de Mechelse wijk Nekkerspoel is het protest duidelijk nog niet gaan liggen. In de Sint-Gommarusstraat heeft een onbekende een ANPR-camera verdraaid die normaal de knip daar controleert. Zo kunnen bestuurders passeren zonder een boete op te lopen. Burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-m+) veroordeelt de actie.

Sven Van Haezendonck

Samen met de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten (R12) installeerde de stad in november vorig jaar vier knips in Nekkerspoel. Het stadsbestuur nam die maatregel om sluipverkeer tegen te gaan van bestuurders die alternatieven zouden zoeken voor de nieuwe verkeerssituatie op de stadsring. Sindsdien moeten wijkbewoners kilometers omrijden om bijvoorbeeld van hun woning aan hun garage te geraken.

LEES OOK. Kritiek op bevraging vesten valt niet in goede aarde bij onderzoekers: “Compleet ongegrond”

Vanaf het begin bleek dat bewoners niet gediend waren met de knips. Sneller dan de uitvoeringsdiensten van de stad ze kon plaatsen, verdwenen eerst de plastic groene paaltjes en later ook de stevigere, stalen exemplaren. Ondertussen zet de stad camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) in om te voorkomen dat bestuurders de knips negeren. Wie het toch doet, heeft een boete van 58 euro aan zijn broek, plus nog eens administratieve kosten.

Plots veel verkeer

Enkele buurtbewoners merkten afgelopen weekend plots op dat er opnieuw opvallend veel verkeer tussen de Sint-Gommarus- en de Jan Bolstraat reed. “Ik dacht nog ‘dat kost toch allemaal een pak geld’. Tot ik natuurlijk zag dat de camera een nieuw leven heeft gekregen. Hij bewaakt nu een straatkast voor nutsvoorzieningen en houdt scherp in de gaten of ze zich niet in beweging zet”, zegt Erwin Van San. (Lees verder onder de foto)

De camera is niet meer naar de weg gericht. “Hoe kon iemand zo hoog geraken?”© Dirk Vertommen

Een misnoegde burger heeft stiekem de camera in de Sint-Gommarusstraat verdraaid. Mensen uit de buurt verbazen zich erover dat iemand zo hoog aan de camera kon prutsen zonder op te vallen. “Het feit dat het zo ver gekomen is, dat burgers zonder schroom aan dat soort toestellen draaien, is een goede illustratie van de vele absurde en ongewenste overlastsituaties sinds de aanpassingen aan de vesten”, vertelt Van San.

Vesten rondrijden

Als medestander van Verbindend Mechelen is hij ondertussen al een jaar betrokken bij het protest tegen het mobiliteitsbeleid. “Dit is helemaal geen kwestie van verkeer dat zich moet zetten, maar van blijvende overlast voor alle buurten rond de vesten”, stelt Erwin Van San. Een tiental dagen geleden riepen actievoerders van Verbindend Mechelen en Red de Vesten burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-m+) nog op om actie te ondernemen.

LEES OOK. Actiecomité Red de Vesten niet opgezet met uitspraken Somers: “Wij zijn niet de verdedigers van ondoordacht autogebruik”

“Het is hoogtijd om dringend werk te maken van een grondige herziening van de verkeersstromen zoals die door het blind beslist beleid zijn uitgezet. Het mag niet verwonderen dat bewoners fel gekant blijven tegen deze totaal onredelijke knips. Wie van de ene straat in de wijk naar de andere wil, mag systematisch de volledige vesten afrijden via de Brusselpoort. Dat is zo van de pot gerukt dat mensen het recht in eigen handen nemen”, legt Van San uit.

Burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-m+) reageert verbaasd. “Ik ga dat onmiddellijk laten rechtzetten”, zegt hij. De burgemeester veroordeelt de actie. “Dat is hoogst onverantwoord. Fietsers gaan er vanuit dat er geen auto’s meer rijden en ze lopen het risico omver te worden gereden. Op die manier breng je mensen in gevaar”, vertelt Somers.

De burgemeester herhaalt dat er een evaluatie van de knips en de vesten loopt. “Ik heb dat ook gezegd dat ik dat zou doen, maar zulke acties kan ik allerminst waarderen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen