Dierenwelzijn

Manege raakt concessie kwijt na mishandeling pony

De stad Peer verbreekt de concessie van een manege, nadat afgelopen weekend beelden waren opgedoken waarin te zien was hoe een pony werd mishandeld.

belga

Afgelopen weekend doken beelden op van een pony die door een lesgever op de manege Breugelhoeve M&M mishandeld wordt. De beelden circuleerden op sociale media. De rijlesinstructeur sloeg de pony met een zweep en ging er nadien zelf ook op rijden.

Het college van burgemeester en schepenen van Peer heeft maandag tijdens een extra zitting beslist om de procedure tot verbreking van de concessieovereenkomst met de manege op te starten.

‘De stad Peer was sinds midden oktober op de hoogte van de situatie in de Breugelhoeve, zoals op  de beelden getoond’, zegt Steven Matheï (CD&V), de burgemeester van Peer. ‘We hebben actie ondernomen en de dienst Dierenwelzijn gecontacteerd. De inspectiedienst was ter plaatse gegaan en had een proces-verbaal opgesteld. Intussen werden de rapporten van de inspectiedienst overgemaakt aan het Limburgse parket, dat de zaak nu verder zal opvolgen.’

Het parket van Limburg heeft intussen een strafonderzoek geopend wegens vermeende inbreuken op de dierenwelzijnswet.

De stad Peer bekijkt of ze zich burgerlijke partij kan stellen voor de geleden imagoschade. ‘De stad Peer benadrukt nogmaals dat de situatie, zoals getoond in het filmpje, absoluut niet door de beugel kan. Al heel wat jaren is de Breugelhoeve een site waar plezier, educatie en dierenwelzijn centraal moeten staan’, zegt burgemeester Matheï.