Steeds meer Vlamingen erven via een testament. / Fiscaal expert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Steeds meer Vlamingen erven via een testament. / Fiscaal expert Michel Maus. © Shutterstock / fizkes / Sofie Silbermann

Waarom we steeds minder erfenissen nalaten aan onze kinderen

Steeds meer Vlamingen laten niet hun hele erfenis aan hun kinderen na via een testament. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Katrien Schryvers opvroeg bij de belastingdienst. Aan wie schenken Vlamingen dan wél hun geld? Fiscaal expert Michel Maus bespreekt waarom het voordeliger is om je geld op een andere wijze over te dragen dan via een testament.

81 reacties

  • Willy van craen

    5 maanden geleden
    Je hebt 50 % van uw werktijd afgegeven aan de staat, je spaarboekje heb je nodig voor ouderlingen tehuis. Als je sterft komen ze nog je woning pakken met erfbelasting. Eigenlijk heb je enkel voor de staat gewerkt.
  • victor vandesande

    5 maanden geleden
    In Zweden en Oostenrijk bestaat geen erfbelasting. Op alles wat je nalaat is immers al erg veel belasting betaald: huis, grond , geld , allerhande spullen enz. Hier is de vool te zware en te dure overheid de oppergraaier en velast alles nog maar eens en geen klei beetje. Dus best zoveel.mogelijk schenken tijdens je leven. Zeker geld , via handgift: geen sporen, gee belasting.
  • Jo Bosman

    5 maanden geleden
    Let op wat u doet. als u geld afhaalt bij leven en weggeeft aan uw kinderen gaan de belastingen aan de kinderen vragen wat de overledene met dat geld gedaan heeft. Ook over geld dat u afhaalt en waar uw kinderen niks van weten moeten ze verantwoording afleggen bij een erfenis. Zo absurd is de wetgeving. Ze gaan tot 5 jaar voor het overlijden de bankrekening na . Als er sommen afgehaald zijn moet u als kind uitleg erover geven en kunt u dat niet dan belasten ze u ook op die sommen
  • Marleen Sprangers

    5 maanden geleden
    wij zullen later niet veel erfenis kunnen nalaten aan onze kinderen. wij zijn al blij dat we rondkomen iedere maand. dit zal bij vele zo zijn. dus over 40 jaar zal de staat nimmer veel erfbelasting op hun bil kunnen slagen, gewoon omdat de ouderen dan kaal geplukt zijn en niks meer hebben als ze de kist in gaan
  • Willy Van Cleemput

    5 maanden geleden
    Opdoen ? Ook goed voor de staatskas . Op wat wij opdoen is dan meestal BTW van 21% !!.ingerekend .