De eerste vier afleveringen van seizoen 6 van ‘The Crown’ focussen op de laatste dagen van prinses Diana.© Daniel Escale/Netflix

De Britse pers kraakt de Netflix-reeks af, maar wat vindt onze recensent van het nieuwe seizoen van ‘The Crown’?

“Een TV-ramp!” en “Onhandig en voorspelbaar!”: Het zesde seizoen van The Crown vindt geen genade in sommige Britse media. Onze recensent denkt daar anders over.

Chris Craps

De vier afleveringen van serie 6A – er volgt nog een 6B met zes afleveringen – focussen zich vooral op de romance tussen prinses Diana (Elizabeth Debicki) en Dodi Fayed (Khalid Abdalla). Binnen de fictionele context geloof je die relatie omdat de twee acteurs zo sterk zijn. Maar showrunner Peter Morgan heeft dit verhaal opgehangen aan een geweldig idee. Zo stelt hij Egyptenaar Mohamed Al-Fayed, die opklom tot de koning van luxewarenhuis Harrods, voor als een poppenspeler die zijn zoon gebruikt om zijn ‘English Dream’ te bereiken. De man wil koste wat kost binnen de koninklijke cirkel van Windsor geraken.

© Daniel Escale/Netflix

(Lees verder onder de trailer)

Als climax bedacht Morgan een situatie met een slimme wending, die zich vlak voor het tragische ongeval afspeelt. De scène is voor 100 procent fictief, maar op dramatisch vlak werkt ze en verklaart het bepaalde zaken die Mohamed later heeft uitgesproken. Je krijgt zowaar medelijden met de man die, zelfs nadat zijn grote droom met de dood van zijn zoon verdampte, dacht dat hij op zijn minst zijn verdriet kon delen met de koninklijke familie. Boeiend is ook hoe Morgan in episode twee het leven van Diana en dat van Charles laat contrasteren via fotografen. Terwijl een paparazzo Diana en Dodi belaagt, laat Charles stijve kiekjes maken door de huisfotograaf van Windsor. De vierde aflevering, die zich afspeelt na de dood van Diana, is dan weer een soort remake van de film The Queen met Helen Mirren. Geen toeval, want ook Morgan schreef die bekroonde film. Maar in die vierde aflevering beelden sommige personages zich in dat ze nog een conversatie voeren met de overleden Dodi en Diana, en net die ingreep is in het verkeerde keelgat geschoten bij sommige Britse media. Het fictionaliseren van recente gebeurtenissen ligt duidelijk nog moeilijk, zeker wanneer het Windsor betreft. Nu, je kan zeker struikelen over bepaalde castingkeuzes. Dominic West als Charles blijft een probleem. De acteur is allesbehalve de stif upper lip die zijn rol moet karakteriseren. Desalniettemin is dit opnieuw een knap geschreven soap met Elizabeth Debicki als uitschieter.

© Justin Downing/Netflix

Seizoen 6A van The Crown speelt op Netflix.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer