Direct naar artikelinhoud
NieuwsSven Pichal

Radiomaker Sven Pichal mag gevangenis verlaten met enkelband, parket gaat niet in beroep

Beeld ter illustratie.Beeld VRT

Ex-radiopresentator Sven Pichal (44) wordt onder elektronisch toezicht geplaatst door de raadkamer in Antwerpen. Hij blijft dus aangehouden, maar mag de gevangenis met een enkelband verlaten.

Pichal werd eind augustus aangehouden op verdenking van het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik. Hij nam daarop met onmiddellijke ingang ontslag bij de VRT, waar hij onder meer ‘De Inspecteur’ presenteerde op Radio 2. Ook twee van zijn medeverdachten - acteur R.D.B. (34) en B.D. (35) - zijn nog altijd aangehouden.

Dat Pichal nu naar huis mag met een enkelband, kwam mede door “zijn medewerking aan het onderzoek, de begeleiding die reeds gevolgd werd in de gevangenis, zijn schuldbesef en schuldinzicht”, volgens zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons in een persmededeling. Het kan nog wel enkele dagen duren voor hij de gevangenis effectief mag verlaten, omdat het elektronisch toezicht nog geïnstalleerd moet worden.

Lees ook

Walter Damen spreekt in ‘De tafel van Gert’ over zijn cliënt Sven Pichal: ‘Hij heeft een enorm schuldbesef’

Pichal zal daarna verder intensief begeleid worden. Dat zal ambulant gebeuren, want een residentiële opname bleek niet mogelijk omdat de wachtlijsten enorm lang zijn. Voor zelfs nog maar een intakegesprek moet hij tot ten vroegste juli 2024 wachten.

“De verdediging blijft hameren op het feit dat mensen met dergelijke problematiek veel sneller hun weg moeten kunnen vinden naar hulp. Indien de Belgische staat er helaas niet in slaagt om gespecialiseerde hulp te voorzien, tenzij mits bijzonder lange wachttijden en meestal pas na een definitieve veroordeling, dan betreuren wij dat ten zeerste”, zeggen de advocaten. Ze benadrukken voorts ook dat door een vroegtijdige begeleiding de kans op recidive aanzienlijk verlaagt en er ook aan preventie kan worden gedaan.

Lees ook

‘Het is heel moeilijk om niet te vloeken, niet te veroordelen’: hoeveel empathie moet er zijn voor pedoseksuelen?

Met de arrestatie van acteur R.D.B. op 14 augustus startte het gerechtelijk onderzoek naar verspreiding van harde beelden en filmpjes van kindermisbruik. Een week later werden ook radiomaker Pichal en R.B.D. aangehouden. R.D.B. heeft zelf verklaard dat hij geen pedofiel is en niet opgewonden raakt van beelden van kindermisbruik. De man herkent zich in die beelden als slachtoffer omdat hij op zijn twaalfde zelf werd misbruikt. R.D.B. zou pas sinds enkele maanden via het chatkanaal Bullchat beelden van kindermisbruik binnengehaald hebben.

De zaak rond Pichal en de documentaire Godvergeten deden recent het aantal oproepen bij hulplijn 1712 sterk toenemen. In september kwamen er een derde meer vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling binnen dan in dezelfde periode vorig jaar.