Dertiger klopt man op terugweg van Gentse Feesten bijna dood, maar “herinnert zich niets meer”: “Hallucinant”

Themabeeld Gentse Feesten 2023.© fvv

Gent -

Een Tunesiër (38) die op de terugweg van de Gentse Feesten een andere man bijna dood klopte, riskeert vier jaar celstraf. Het leven van het slachtoffer hing aan een zijden draadje. De beklaagde was stomdronken en herinnert zich niets meer van de feiten.

Simon Dekaezemaker

“Zijn tanden en kaken waren volledig kapot. Maanden kon hij enkel vloeibaar eten krijgen. Hij is getraumatiseerd en durft de confrontatie met de beklaagde vandaag niet aangaan”, vertelt Thomas Gillis. De advocaat schetste een onprettig beeld van het leven van zijn cliënt. De man werd ’s nachts tijdens de Gentse Feesten slachtoffer van zwaar zinloos geweld. “Hij kon dood geweest zijn.”

De man was die bewuste nacht aan het leveren met zijn bestelwagen in Mariakerke. Plots werd hij benaderd door een andere man; “Hij negeerde hem en gaf geen aanleiding tot geweld”, schetste de procureur. “De man zei geen scheef woord, maar wat daarna gebeurde is echt hallucinant. De beklaagde ging over tot buitensporig geweld. Het slachtoffer werd gebruikt als boksbal.”

Camerabeelden

De beklaagde was onder invloed van alcohol en op terugweg van de Gentse Feesten. Hij doolde door Gent in bloot bovenlijf tot in Mariakerke. Daar gebeurden de feiten. Het slachtoffer werd geslagen. Toen hij levenloos op de grond lag, werd hij nog meermaals geschopt. Daarna vertrok hij. Alles werd gefilmd door camera’s en daarop was te horen dat hij in het Frans riep: “Jij bent dood.”

De beklaagde (midden) stond maandag in de Gentse rechtbank terecht voor poging tot doodslag.© SD

Het openbaar ministerie vorderde maandag in de Gentse rechtbank vier jaar effectieve celstraf voor de beklaagde. “Op het hoofd, het volledige lichaam, … kreeg het slachtoffer die bewuste nacht verschillende zware slagen. Zo’n buitensporig geweld kan je enkel maar zien als een poging tot doodslag”, sprak de procureur. “Het is voor ons duidelijk: de beklaagde wou dit slachtoffer doden.”

Alcoholprobleem

Vonnis valt op 4 december. “De camerabeelden zijn duidelijk: dit is zwaar en buitensporig geweld, maar nooit wou hij de man doden”, sprak de man zijn advocaat maandag in de rechtbank. “De kwalificatie poging tot doodslag klopt dus niet. Hij herkent zich echt niet op de camerabeelden en beseft niet wat hem bezield heeft die nacht, maar de man doden wou hij nooit.”

De beklaagde nam op het einde van de zitting ook het woord. “Ik weet niets meer. Ik heb die nacht bier, sterke drank, .. gedronken. Het is alsof ik door de drank twee versies van mezelf ben. Ik wou die nacht gewoon feesten, me amuseren, … ik ben geen moordenaar.” Daarop pikte zijn advocaat in. “Hij beseft dat hij nooit meer mag drinken. Het slachtoffer vergoeden ziet hij ook als zijn plicht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen