(c) UGent Nierkliniek voor kat en hond

Dierenasiel in Lommel getroffen door uitbraak van de kattenziekte

In het dierenasiel van het Blauwe Kruis in Lommel is een uitbraak van de kattenziekte of het feline parvovirus (FPV) vastgesteld. Dierenartsen-inspecteurs van de afdeling Dierenwelzijn van het departement Omgeving hebben vorige week donderdag al een controle uitgevoerd in het asiel. De ziekte is zeer besmettelijk en is vooral gevaarlijk voor katten jonger dan een jaar. 

Het Lommelse dierenasiel van het Blauwe Kruis kampt momenteel met een uitbraak van de kattenziekte of het feline parvovirus (FPV). De uitbraak werd vorige week dinsdag al gemeld bij de stad. Vorige week zijn dierenartsen-inspecteurs van de afdeling Dierenwelzijn dan ook op controle geweest bij het dierenasiel.

"Die controle kwam er nadat we verschillende meldingen hadden binnengekregen over een uitbraak van de kattenziekte", aldus Ann Heylens van Dierenwelzijn. "Op dit moment loopt er een onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak en de beste aanpak. Daarvoor zijn we in overleg met het asiel, de gemeente en onze dierenartsen-inspecteurs."

Het dierenasiel in Lommel.
Google Maps

Zeer besmettelijk

Volgens Heylens gaat het om een zeer besmettelijke ziekte. "Het parvovirus, dat de ziekte veroorzaakt, is zeer besmettelijk. Driekwart van de katten die het virus oplopen, krijgen echter geen symptomen. Ze kunnen het virus wel verspreiden." Symptomen van de maagdarmziekte omvatten braken, diarree, uitdroging en een verlaagde weerstand. 

"Helaas kent de ziekte bij katten die wel symptomen krijgen vaak wel een dodelijke afloop", vertelt Heylens. "Vooral katten in hun eerste levensjaar zijn zeer gevoelig voor de ziekte. Een behandeling bestaat niet, maar preventief vaccineren kan wel."

Momenteel bespreken het asiel, de stad en Dierenwelzijn welke maatregelen genomen moeten worden. 

Meest gelezen