Prakash Jiwa.© PDC

Ophef in de dartswereld: WK-ganger en gewezen wereldtopper geschorst voor matchfixing

Een matchfixingschandaal beroert momenteel de dartswereld. Drie darters zijn door de Darts Regulation Authority (DRA) geschorst voor hun betrokkenheid.

Vincent Van Genechten

Het gaat om Andy Jenkins, Jack Main en Prakash Jiwa. Geen enkele van hen heeft momenteel een tourkaart voor de Pro Tour, de ‘eerste klasse’ van het darts, maar hebben wel hun strepen verdiend. Zo was Jenkins ooit halve finalist op het WK (2007), UK Open (2004) en World Grand Prix (2002). Hij is geen onbeschreven blad. Zo kreeg de Engelsman ooit een schorsing van twee jaar voor het belagen van collega-darter Terry Jekins en homofobe uitspraken kostten hem een boete.

Main knalde vorig jaar nog een negendarter binnen op een vloertoernooi en Jiwa speelde in 2022 zijn eerste WK bij de grote jongens, als Aziatisch qualifier. Ook dit jaar plaatste de 53-jarige Indiër - die werkt als manager van een warenhuis - zich voor het WK in Londen, de hoogmis van het darts. Maar die droom staat even ‘on hold’.

Andy Jenkins.© PDC

Jiwa wordt samen met Jenkins en Main door de International Betting Integrity Association (IBIA) verdacht van matchfixing tijdens de MODUS Super Series. Dat is een alternatieve competitie met wekelijkste toernooien van twaalf spelers, die per dag 250 pond krijgen en tot 20.000 pond kunnen winnen als winnaar van het seizoen. De Super Series wordt zwaar gesponsord door gokkantoren en dus zijn er strikte regels rond. Zo moeten spelers hun gsm’s afgeven op de ochtend van hun speeldag. En toch zou het drietal de regels omzeild hebben.

“De voorzitter van de Darts Regulation Authority, Nigel Mawer, heeft het besluit genomen om Prakash Jiwa en Andy Jenkins te schorsen van het bijwonen van of het deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde toernooien”, klinkt het in een statement. “Deze schorsing loopt gedurende het onderzoek naar verdachte weddenschappen op wedstrijden tijdens de MODUS Super Series. De spelers hebben het recht om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Dit zijn twee afzonderlijke onderzoeken.” Verder: “Op 9 juni 2023 maakte de IBIA melding van verdachte weddenschappen op de wedstrijd tussen Jack Main en Lisa Ashton tijdens de MODUS Super Series. Na een onderzoek heeft de Darts Regulation Authority besloten dat Jack Main zich moet verantwoorden voor overtredingen van de DRA-regels. Als gevolg van deze beslissing is Main geschorst van het bijwonen van of deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde toernooien tot het einde van de hoorzitting(en) en de beslissing in deze zaak. Er is geen suggestie dat Lisa Ashton op enige wijze betrokken was.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer