© rr

Crisis in de bouw

Vandersanden gaat kwart minder stenen bakken

Bilzen -

De Limburgse steenbakker Vandersanden gaat volgend jaar een kwart minder bakstenen produceren. De crisis in de bouw slaat vooral in Nederland en Duitsland hard toe. In eigen land wordt de productiedaling geraamd op 10 tot 15 procent.

De dip waarmee de bouw al enkele maanden wordt geconfronteerd, heeft ook gevolgen voor de Limburgse steenbakker Vandersanden. De grootste familiale fabrikant van gevelstenen in Europa produceert volgend jaar mogelijk een kwart minder stenen. De vraag naar bakstenen is de voorbije maanden met ruim 25 procent gedaald.

De productiedaling - in normale jaren is Vandersanden goed voor 400 miljoen gevelstenen en 200 miljoen straatstenen - treft volgens CEO Rudi Peeters vooral de fabrieken in Nederland en Duitsland. “In Nederland worden we nog altijd geconfronteerd met de gevolgen van de stikstofcrisis, terwijl in Duitsland de bouw nagenoeg helemaal is stilgevallen”, aldus Peeters.

Rudi Peeters geeft aan dat de situatie voortdurend zal worden opgevolgd. “ Zodat we meteen kunnen bijsturen als dat nodig is. In eigen land houden we rekening met een productiedaling met 10 tot 15 procent. Dat betekent concreet dat er mogelijk tijdelijk een oven zal worden stilgelegd maar we zullen hoe dan ook blijven produceren, zodat we al onze klanten kunnen blijven bedienen.”

Storm

Indien nodig zal ook een aantal werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet worden. “We gaan dat aantal zo veel mogelijk beperken”, vult Peeters aan. “Onder meer door sommige werknemers onderhoudswerken te laten uitvoeren.” Hoeveel werknemers tijdelijk werkloos worden, is nog niet duidelijk.

De bouw wordt momenteel getroffen door een perfecte storm. De stijgende rente, de eisen op het vlak van energieprestaties en de stijgende prijzen voor bouwmaterialen hebben het bouwen van een eigen woning voor heel wat mensen onbetaalbaar gemaakt. “Het is een crisis zoals ik die nog niet vaak gezien heb”, zegt Rudi Peeters.  (gc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer