Koppel betaalt 6.000 euro voor baby nadat man ‘overspel’ opbiecht: “Dit kan gewoon niet”

Het koppel moest zich maandag voor de Gentse rechtbank verantwoorden.© SD

Gent -

Een Gents koppel betaalde een vrouw 6.000 euro om haar kind te mogen ‘adopteren’. Het verhaal begon toen de man overspel aan zijn partner opbiechtte en eindigde maandag voor de rechter in Gent. Het duo riskeert een celstraf voor mensenhandel, maar vroeg zelf de vrijspraak.

Simon Dekaezemaker

“Een principekwestie.” Zo omschreef de Gentse procureur het dossier van de wensouders. “Het kind wordt in een warm gezin opgevoed en stelt het goed. Dat klopt. Maar de manier hoe ze bij deze mensen is terechtgekomen, dat kan gewoon niet en daarvoor moeten deze mensen vervolgd worden.”

Het Gentse koppel had lange tijd een kinderwens, maar door een medisch probleem bij de vrouw lukte het maar niet om zwanger te worden. De man biechtte plots op dat hij overspel had gepleegd en dat die vrouw zwanger was. Na een moeilijke periode besliste het koppel om verder te gaan en het kind samen op te voeden.

Leugen

Ze lieten een contract opstellen en betaalden in totaal 6.000 euro aan de vrouw. Maar daarop kwamen verschillende onregelmatigheden aan het licht. Het Oost-Vlaamse parket wil het koppel daarom vervolgen voor mensenhandel, onterende behandeling en de man ook voor valsheid in geschrifte.

Wat bleek: het overspel was een leugen. “Ik dacht dat ik de biologische papa moest zijn om het kind te kunnen adopteren”, getuigde de man in de rechtbank. Volgens het parket was de vrouw ook onder druk gezet om het kind af te staan. “Een kind is geen koopwaar, dat willen wij duidelijk stellen.”

Vrijwillig

Op 4 december doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. Het openbaar ministerie vorderde 12 en 6 maanden celstraf met uitstel voor respectievelijk de man en de vrouw. Hun advocaten vroegen de vrijspraak. “De biologische moeder wou absoluut niet van het kind weten. Haar spulletjes smeet ze weg. Aan andere mensen verklaarde ze zelfs dat het dood was.”

Volgens de advocaten van het koppel wilden ze enkel het kind een betere toekomst geven. “We zaten in met de vrouw en hebben haar daarom ook wat geld gegeven”, klonk het. “Maar dat was nooit de drijfveer. De vrouw wou het kind niet, heeft het vrijwillig afgestaan en zij zorgen er nu goed voor”, pleitten de advocaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen