Walter Damen en Davina Simons, de advocaten van Sven Pichal

Advocaten van Sven Pichal opgelucht: "Eerste stap in goede richting, maar gekoppeld aan intensieve begeleiding"

"We vonden dat de tijd rijp was om hem naar huis te laten gaan." De advocaten van Sven Pichal reageren opgelucht op de beslissing van de raadkamer om hem met een enkelband naar huis te sturen. Maar, zo benadrukken ze, het betekent niet dat het nu stopt. "Dit wordt gekoppeld aan een intensieve begeleiding."

Bijna drie maanden heeft Sven Pichal in de cel doorgebracht, nu zal hij - in de komende dagen - de gevangenis mogen verlaten. Met een enkelband, want de raadkamer besliste dat hij zijn aanhouding verder mag uitzitten onder elektronisch toezicht. "Het kan nog een paar dagen duren. Het is nu wachten tot het elektronisch toezicht geïnstalleerd wordt", zegt zijn advocaat Walter Damen. 

"Drie maanden is altijd een breekpunt", benadrukt hij. "Intussen heeft hij meegewerkt aan elke ondervraging, aan elk mogelijk onderzoek, heeft hij psychische en psychiatrische hulp gekregen in de gevangenis, zijn de psychatrische verslagen klaar. Nu vonden wij de tijd rijp om hem naar huis te laten gaan." 

En dat was lange tijd niet zo. "Hij zat heel diep in de put, niet over zichzelf, maar over wat er gebeurd is en hoe het zover is kunnen komen. Om iemand dan naar huis te laten gaan, zonder begeleiding, dat vonden wij onverstandig."

BEKIJK - Walter Damen legt uit waarom voor hem de tijd rijp was dat Sven Pichal uit de gevangenis mag

Videospeler inladen...

Tijdens die drie maanden heeft hij al 20 uur bezoek gekregen van een psychiater en hebben zijn advocaten hem gevraagd om alles van zich af te schrijven. "We hebben de drie maanden benut om te kijken op welke manier we met de problematiek kunnen omgaan, en op welke manier we met het schuldinzicht en schuldbesef omgaan."

BEKIJK - Wat is er gebeurd tijdens de drie maanden dat Sven Pichal in de gevangenis zat?

Videospeler inladen...

"Er is een bepaalde opluchting", klinkt het ook bij zijn tweede advocate Davina Simons. "Maar de weg is nog lang. Dit is een eerste stap in de goede richting, maar dit wordt gekoppeld aan een intensieve begeleiding."

BEKIJK - "De weg is nog lang", zegt advocaat Davina Simons

Videospeler inladen...

Die begeleiding zal ambulant gebeuren, want de wachtlijsten voor residentiële opvang zijn gigantisch. Pas in juli 2024 zou er een eerste intake-gesprek kunnen plaatsvinden. "Er is in de mate van het mogelijke therapie geweest in de gevangenis. Maar we zijn tot de spijtige vaststelling gekomen dat een residentiële opname niet mogelijk was. Er zijn maar drie instellingen en die doen het liever niet in het kader van een voorlopige hechtenis. En het feit dat zo'n intake-gesprek pas zou kunnen in juli 2024, ik vind dat persoonlijk een rechtstaat onwaardig", klinkt het fors bij Damen.

Bovendien is zo'n begeleiding organiseren ín de gevangenis veel moeilijker dan thuis. "De diensten komen niet tot daar, en overbrenging wordt bijna altijd geweigerd. Nu kunnen we vanuit de thuispositie toestemming vragen om naar zo'n gesprek te gaan. En na dat gesprek is het naar huis, want hij moet 24 op 24 thuis zijn."

Dat zo'n intake-gesprek pas zou kunnen in juli 2024, ik vind dat persoonlijk een rechtstaat onwaardig

Walter Damen

Het onderzoek gaat intussen verder. "Op een bepaald moment zal de onderzoeksrechter dat afsluiten en zal het voor de correctionele rechtbank komen, zoals voor eenieder. We hopen dat de begeleiding dan volledig heeft plaatsgevonden, dat we kunnen aantonen dat er ernstig aan gewerkt is. En dan kunnen we zien op welke manier iemand het meest correct bestraft kan worden en op welke wijze iemand kan herintegreren in de maatschappij."

Meest gelezen