De speciale pizzacontainers staan op vier plaatsen in Diepenbeek.© rr, Shutterstock

Diepenbeek plaatst vuilnisbakken speciaal voor pizzadozen: “Velen weten niet dat het restafval is”

Diepenbeek -

In Diepenbeek zijn vier vuilnisbakken geplaatst die enkel dienen voor lege pizzadozen. Op deze manier wil de gemeente een einde maken aan volgepropte ‘gewone’ vuilnisbakken en rondslingerende dozen. Het proefproject loopt tot na de winter.

Caroline Vandenreyt en Dirk Jacobs

Op vier plaatsen in Diepenbeek heeft de gemeente de grote, bruine pizzadozen-vuilnisbakken neergepoot: aan het Marktplein bij de kerk, op het Servaasplein vlak bij de Plak, aan het Schoverikplein en bij de ingang van sportpark Demerstrand. Met een populaire afhaalpizzeria in het centrum was er regelmatig een probleem met lege pizzadozen die op straat werden achtergelaten zodra de liefhebbers hun stukje Italië binnen hadden.

(lees verder onder de foto)

De pizzadozen worden nog steeds achteloos gedumpt.© Serge Minten

Of de grote kartonnen dozen werden in de bestaande vuilnisbakjes op de pleinen geduwd, waardoor die al meteen overvol zaten. “We hadden echt last van zwerfvuil en overlast door die pizzadozen. Onze ambtenaren konden zowat elke dag wel de kartonnen voor hun deur oprapen”, klinkt bij de milieudienst in Diepenbeek.

Coach

En dus gingen ze op zoek naar een oplossing. “Samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). We deden mee aan een coachingstraject dat ze op maat van elke gemeente uitschrijven. Voor de aanpak van zwerfvuil in ons geval. De vuilnisbakken voor pizzadozen was de laatste stap in dat plan.”

De mosterd haalden ze in steden als Gent, Antwerpen en Tienen. “Voorafgaand aan het proefproject is er een soort van nulmeting gebeurd. Om te zien hoeveel dozen er rondslingerden en waar. En hoe vol de gewone vuilnisbakken zaten met karton. Het project is nu gestart, tussentijds gaan we nog een paar metingen doen. De bakken blijven sowieso staan tot na de winter. Dan volgt de evaluatie”, aldus het gemeentebestuur.

Restafval

De bruine containers – met een speciale gleuf voor pizzadozen - worden regelmatig leeggemaakt door de gemeentelijke diensten. Als het karton nog echt proper is, kan het bij het papierafval. Maar de overgrote meerderheid gaat naar de container voor restafval aan de technische dienst. “Veel mensen weten dat inderdaad niet, dat die pizzadozen restafval zijn. Omdat ze vaak vervuild zijn en er nog etensresten in zitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer