Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

In laatste rechte lijn naar Nederlandse verkiezingen komt radicaal-rechtse PVV van Geert Wilders sterk opzetten in peilingen

Woensdag zijn het in Nederland de parlementsverkiezingen, en toch lijkt de Nederlandse kiezer nog volop in beweging. Terwijl de peilingen wekenlang nauwelijks verschuivingen lieten zien, valt nu de opmars op van de PVV, de radicaal-rechtse partij van Geert Wilders. VRT NWS-journalisten Bram Vandeputte en Ivan Ollevier analyseren de laatste ontwikkelingen.

Geert Wilders lijkt volop mee te doen voor de kiesoverwinning in Nederland. Zijn partij komt de laatste dagen heel sterk opzetten in de peilingen. Afgelopen weekend kwam ze in een peiling van Maurice de Hond tot verrassing van velen op een gedeelde eerste plaats met het liberale VVD te staan, met elk 26 zetels.

Ook de laatste peiling van I&O - vanavond bekendgemaakt - zet de PVV in de bovenste regionen. Drie partijen staan bovenaan: VVD en PvdA/GroenLinks op een gedeelde eerste plaats met ieder 27 zetels, op de voet gevolgd door de PVV met 26 zetels.Ā 

Terwijl de strijd eerst leek te gaan tussen drie partijen: de VVD van Dilan Yesilgƶz, NSC van Pieter Omtzigt en de linkse samenwerking PvdA/GroenLinks is daar nu de PVV van Geert Wilders bij gekomen. Ze is de voorbije week razendsnel gestegen: vorige week werden haar nog vijf zetels minder toegekend in een peiling.

Vanavond was er een debat met de verschillende kopstukken van de Nederlandse partijen. "Het was een inhoudelijk sterk debat over drie belangrijke thema's: migratie, bestaanszekerheid en klimaat", zegt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier vanuit Den Haag. Een winnaar kan Ollevier niet aanduiden, want "ze kunnen alle zes sterk debatteren."

BEKIJK - "Het wordt een razend spannende eindsprint", zegt ook Bram Vandeputte in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Geert Milders"

Toch springt Ć©Ć©n partij, en vooral Ć©Ć©n man, uit de peiling: Geert Wilders met zijn partij PVV. Die partij kruipt de afgelopen week steeds hoger in de peilingen.

"Migratie is een verklaring", zegt Bram Vandeputte die de verkiezingen volgt in Nederland, in "Terzake". Dat is een van de thema's die de kiezer het meest bezighoudt, en het thema waar Geert Wilders altijd op heeft ingezet.

"Maar het valt ook op dat hij de voorbije dagen wat gematigder lijkt te worden in zijn communicatie. Er wordt in de pers zelfs al gesproken van GeertĀ Milders. Van zijn anti-islamstandpunten - verbod op moskeeĆ«n, op de islam - wil hij geen speerpunt meer maken in zijn campagne, maar ze staan wel nog altijd in zijn programma."Ā Ā 

Een andere verklaring voor de sterkere positie van PVV schrijft Ivan Ollevier toe aan een debat afgelopen zaterdag. "Dat debat verliep nogal chaotisch en dan is Geert Wilders als een vis in het water.

BEKIJK - "Wilders zorgt ervoor dat Nederland bewoonbaar blijft", zegt een kiezer in de reportage in "Terzake" (20/11/23):

Videospeler inladen...

En het NSC van Omtzigt?

De vierde grote partij in de peilingen is het NSC van Pieter Omtzigt, al lijkt die de laatste week wel wat weg te deemsteren. Terwijl haar kort na de lancering 30 zetels werden toegeschreven, zijn dat er in de laatste peiling nog maar 21.

"Mensen geven aan dat hij iets te onduidelijk, te vaag blijft in zijn campagne", zegt Bram Vandeputte in Nederland. "Hij heeft heel lang gewacht om zijn partijprogramma voor te stellen en heeft pas gisteren gezegd dat hij kandidaat-minister-president is, en dan in een technocratenregering, wat bij heel wat kiezers ook moeilijk ligt. Misschien niet onbelangrijk is dat veel linkse kiezers die eerst voor Omtzigt leken te zullen stemmen, nu toch voor GroenLinks/PvdA zouden stemmen. Een strategische stem, omdat ze niet willen dat de PVV de grootste partij zou worden."

Twee dagen voor de verkiezingen zijn veel kiezers nog onbeslist. Morgen zendt de NOS, de Nederlandse openbare omroep een slotdebat uit. Overmorgen zal dan duidelijk worden welke partij de grootste van Nederland wordt.Ā 

BEKIJK - Ivan Ollevier vanuit Den Haag in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen