Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Peiling HLN: drie kwart Vlamingen vindt uitspraken Rousseau racistisch

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Photo News

De Vlaming blijkt niet te spreken over de racistische uitspraken van Conner Rousseau (Vooruit) tijdens een dronken nacht in Sint-Niklaas. Dat leert een peiling door Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws.

Zo’n 76,3 procent van de 1.000 ondervraagde Vlamingen vindt zijn uitspraken “racistisch”, 74,9 procent aanziet ze als “seksistisch” en 19,4 procent vindt het “allemaal niet zo erg”. Nog eens 76,1 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt het normaal dat Rousseau ontslag nam. Voor 13,7 procent moest dat niet.

Daarnaast vindt 29,9 procent dat Rousseau definitief heeft afgedaan als politicus, 59,2 procent oordeelt dat hij een tweede kans verdient na een bezinningsperiode. Rousseau heeft zich momenteel teruggetrokken voor zo’n bezinningsperiode. Later moet blijken of hij Vlaamse lijsttrekker in Oost-Vlaanderen blijft.

Lees ook:

Analyse. Het ontslag van Conner Rousseau was dan wel onvermijdelijk, het doet de partij bloeden aan de twee uiteinden tegelijk

Analyse. Waarom de wissel aan de Vooruit-top mogelijk beter uitpakt voor de partij dan verwacht

Ontslag

Rousseau nam vorige vrijdag ontslag als voorzitter van Vooruit. Na zijn racistische uitspraken tijdens een dronken nacht begin september in Sint-Niklaas was de druk van buitenaf te groot geworden. “Het gaat te veel over mij en niet meer over waar Vooruit voor strijdt”, vertelde hij tijdens een persconferentie.

Tegenover de politie noemde Rousseau een groep Roma onder meer “bruin mannen” waar de agenten het best met hun matrak op konden slaan. Ook een punker met een hanenkam – een “lelijke dikzak” – verdiende volgens Rousseau de matrak. En hij prees de seksuele diensten van een vriendin aan bij de agenten.

Zijn opvolgster als partijvoorzitter, Melissa Depraetere, omschreef Rousseaus uitspraken maandag – schoorvoetend – als “racistisch en seksistisch”. Eerder had ze die woorden niet in de mond willen nemen.