Archief

Rode Kruis organiseert solidariteitsactie voor inwoners Westhoek getroffen door wateroverlast: "Wie hulp nodig heeft, kan ons bellen"

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert een solidariteitsactie voor de gemeenten en burgers die getroffen zijn door de wateroverlast in West-Vlaanderen. Zo'n 200 vrijwilligers van het Rode Kruis staan klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zij kunnen helpen bij het opruimen, maar ook praktische zaken regelen zoals boodschappen doen of psychologische hulp bieden.

Nu het water stilaan wegtrekt en geëvacueerde inwoners van de Westhoek terug naar huis mogen, wordt de schade in de Westhoek opgemeten. En dat kan soms confronterend zijn.

"We merken dat heel wat mensen in de problemen zitten", aldus Kaat Debaveye van het Rode Kruis West-Vlaanderen. "Wie geëvacueerd is en weer thuis komt, ziet het water, de modder en alles wat kapot is. Dan kan ik mij inbeelden dat je met het handen in het haar zit."

Daarom organiseert het Rode Kruis een solidariteitsactie voor de getroffen inwoners in de regio. "Wie hulp nodig heeft, kan ons bellen", zegt Debaveye in "De ochtend" op Radio 1. Het Rode Kruis heeft zo'n 2.000 vrijwilligers in West-Vlaanderen en daarvan kunnen er gemakkelijk 200 vrijgemaakt worden om hulp te bieden.

Materiaal staat klaar

Iedereen die schade heeft door de wateroverlast, kan bellen. "Dat kan ook een school zijn of een jeugdlokaal", zegt Debaveye. "We hebben heel veel materiaal klaar staan. Normaal staat dat in Mechelen, maar nu hebben we alles al klaargezet in Brugge, in een container. Dat gaat over emmers, dweilen, laarzen, zaken om te poetsen. De mensen moeten dat niet voorzien, wij brengen dat gewoon mee." 

Het Rode Kruis heeft ook de burgemeesters van de getroffen gemeenten gevraagd om in kaart te brengen welke hulp nodig is. Vandaag, maar ook de komende dagen en weken. En die hulp gaat verder dan alleen maar kuisen. "We kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen voor mensen die minder mobiel zijn. Ook wie het mentaal moeilijk heeft, kunnen we helpen." 

Wie hulp kan gebruiken na de wateroverlast, mag het Rode Kruis contacteren op twee manieren: een mail sturen naar wateroverlast.wvl@rodekruis.be of bellen naar het nummer 0479/250.575 (van 9 uur 's morgens tot 20 uur 's avonds).

Meest gelezen