Foto: archief

Aantal ongevallen met gewonden of doden op E40 tussen Sterrebeek en Bertem gehalveerd na trajectcontrole 

Sinds er een trajectcontrole is op de E40 tussen Sterrebeek en Bertem, is het aantal letselongevallen er met 55 procent gedaald. Dat zijn ongevallen waarbij minstens één persoon gewond raakt of minstens één dode valt. Dat blijkt uit cijfers van instituut voor verkeersveiligheid Vias.

Op de E40 tussen Sterrebeek en Bertem is het aantal ongevallen met gewonden of doden met meer dan de helft gedaald sinds er een trajectcontrole is. In september 2018 werd de trajectcontrole van 7 kilometer geactiveerd. Sindsdien zijn er jaarlijks gemiddeld 15 letselongevallen, tegenover een gemiddelde van 32 ongevallen. Het gaat om een gemiddelde omdat Vias de cijfers van vier jaar zonder trajectcontrole vergelijkt met de cijfers van vier jaar mét trajectcontrole.

"De resultaten van de analyse bevestigen de gunstige impact van trajectcontroles op de verkeersveiligheid. Ze liggen in lijn met eerdere studies", klinkt het bij Vias. "Als alle bestuurders overal de snelheidslimieten respecteerden, zouden er 140 doden en 550 zwaargewonden elk jaar minder op onze wegen zijn", zegt de organisatie.

Meest gelezen