© Facebook

Relatie politicus met 15-jarig meisje zet Deense regering onder druk

De Deense regering dreigt zijn binnenlandse meerderheid te verliezen als gevolg van een politiek schandaal. Afgelopen weekend werd de 28-jarige politicus Mike Villa Fonseca gedwongen op te stappen bij regeringspartij de Gematigden nadat bekend werd dat hij een relatie heeft met een vijftienjarig meisje.

lto
Bron: De Telegraaf

“Je kunt de Gematigden niet vertegenwoordigen als je een seksuele relatie hebt met een kind”, zei de minister van Buitenlandse Zaken en partijleider van de Gematigden Lars Løkke Rasmussen aan het Deense TV2. Bij de Deense politie is er aangifte tegen Fonseca gedaan wegens grooming. Of hij hier ook voor wordt vervolgd is nog niet bekend.

De relatie tussen de politicus en het meisje is volgens de Deense wet nochtans niet strafbaar. Want de minimale leeftijd voor seks met wederzijdse instemming staat er op 15 jaar. Villa Fonseca liet in een reactie aan TV2 weten dat hij toestemming heeft van zowel het meisje als de ouders. “Het gaat goed met ons en het is ware liefde. We blijven binnen de kaders van de wet. Helaas valt dit niet binnen de richtlijnen van de Gematigden en daarom moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen en de partij verlaten”, aldus de politicus. De ouders van het meisje bevestigen aan het Deense Ekstra Bladet hun toestemming voor de relatie.

LEES OOK. Scandinavië siert de top van meest vrouwvriendelijke landen ter wereld, maar hoe staat België ervoor?

Het vertrek van Fonseca heeft mogelijk grote gevolgen voor de Deense regering. Want daarmee verliest het regeringsblok een zetel en zijn binnenlandse politieke meerderheid. Dit betekent dat de regering zijn steun voor voorstellen voortaan buiten de coalitie zal moeten zoeken. Een val van de regering zien Deense politieke commentatoren voorlopig niet gebeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer