"Het geld is op": voogden van niet-begeleide minderjarigen tijdelijk niet meer betaald 

"Sorry, de centen zijn op", zo hebben de zelfstandige voogden voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers te horen gekregen van de federale overheidsdienst Justitie. Ze kunnen - "tijdelijk" - niet meer worden betaald. "Erg dat de budgetten niet worden aangepast aan de instroom", klinkt het bij de voogden.

Heel wat zelfstandige voogden voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers verslikten zich gisteren in hun koffie toen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) in een persbericht aankondigde dat hij 15 nieuwe werknemervoogden zou aanwerven. Dat zou goed nieuws kunnen zijn, ware het niet dat de zelfstandige voogden net een mailtje in de bus hebben gekregen dat "het budget voor 2023 voor de dienst Voogdij is opgebruikt". 

Voogden krijgen een jaarlijks forfait van zo'n 800 euro per voogdij. Daarbovenop worden ook onkosten terugbetaald. Die betalingen laten nu tijdelijk op zich wachten, luidt het bericht van de federale overheidsdienst Justitie. "Het geld is gewoon op en ze weten niet wanneer ze ons gaan betalen", klaagt Jean Danis, medevoorzitter van de vereniging van Franstalige voogden, aan in La Dernière Heure. 

Tekorten

Niet-begeleide minderjarige asielzoekers die in ons land aankomen, hebben recht op de begeleiding van zo'n voogd, die hen kan vertegenwoordigen en kan waken over hun belangen. Er zijn vrijwillige voogden, zelfstandige voogden (in hoofd- of bijberoep) en werknemervoogden (met een arbeidsovereenkomst bij sociale organisaties of ngo's). 

Als er geen geld meer is, zijn er geen voogden meer, dus is er geen opvolging meer voor de niet-begeleide minderjarigen, die aan hun lot worden overgelaten op straat

Jean Danis, medevoorzitter van de vereniging van Franstalige voogden

In totaal zijn in ons land zo'n 660 voogden actief, die alles samen 3.776 niet-begeleide minderjarige asielzoekers opvolgen. Maar het zijn er nog niet genoeg. Nog altijd staan er meer dan 1.200 jongeren op de wachtlijst. 

De zelfstandige voogden niet betalen, maakt de problemen dus alleen maar groter, zelfs als je nieuwe werknemervoogden aanwerft. "Als er geen geld meer is, zijn er geen voogden meer, dus is er geen opvolging meer voor de niet-begeleide minderjarigen, die aan hun lot worden overgelaten op straat", vat Danis het probleem samen.

Budgetten aanpassen

Ook Dimitri Thijskens, journalist bij De Morgen, begeleidt als vrijwillige voogd een tiental jongeren. Hij kreeg hetzelfde bericht van de FOD Justitie. "Jongeren moeten vandaag 6 tot 7 maanden wachten op de toewijzing van een voogd", hij uit in "De ochtend" op Radio 1." Zolang ligt hun procedure stil. Eigenlijk zouden ze al van bij aankomst in België een voogd moeten toegewezen krijgen."

Volgens hem is het een jaarlijks terugkerend fenomeen dat de budgetten van de dienst Voogdij te vroeg op zijn. "Maar het gebeurt meestal niet zo vroeg op het jaar. Als vrijwillige voogd is dat op zich geen drama. Maar voor wie dit doet als zelfstandige in hoofdberoep of voor tolken is dit natuurlijk wel veel moeilijker. Het is erg dat de budgetten niet worden aangepast aan de instroom."

Gevraagd naar een reactie verwijzen ze op het kabinet van minister Van Tigchelt door naar de FOD Justitie. Daar bevestigt woordvoerster Sharon Beavis dat "er een tijdelijke blokkering is van de kredieten". "Er is nu al 400.000 euro extra beschikbaar gemaakt om de betalingen te kunnen hervatten. Dat zal nog eind deze maand of begin december hernemen. Er zullen nog voor het eind van het jaar extra budgetten worden vrijgemaakt om alle noden te kunnen dekken."

"Voor 2024 worden er extra kredieten aangevraagd zodat alle noden gedekt zijn", voegt Beavis nog toe. "Concreet gaat het om 7 miljoen euro, tegenover 5,96 miljoen euro dit jaar. De Kamer zal nog dit jaar stemmen over dat budget."

Meest gelezen