Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdGezondheid

Snel even staand of billen op de bril: welke plashouding is de beste voor mannen?

Even tegen de muur gaan staan op een bierfestival in Frans Baskenland. De meeste mannen in Noordwest-Europa plassen staand.Beeld Sygma via Getty Images

Veruit de meeste mannen in Noordwest-Europa plassen al staand. Maar is dat wel de gezondste optie? Wij gingen eens goed zitten voor de zoektocht naar een antwoord.

“Tijdens ons mannenweekend weg bleken we een zittende plasser in ons midden te hebben”, merkt een man op. “De discussie die volgde – ‘een man plast staand want dat doen mannen’ versus ‘zittend plassen is beter’ – verdeelde ons.” Hij wil daarom weten: kunnen mannen beter staand of zittend plassen?

Zitplassers: uit een recente enquête van het Britse onderzoeksbureau YouGov blijken ze daar in Duitsland meer van te hebben dan in andere onderzochte landen. Van de Duitse mannen geeft namelijk 40 procent aan altijd zittend te plassen. Onze oosterburen hebben er zelfs een woord voor: Sitzpinkler. Daar wordt overigens niet alleen iemand die zittend plast mee bedoeld; het woord gebruiken de Duitsers ook als het equivalent van ‘watje’. In Mexico wordt het minst zittend geplast, daar zit 6 procent van de mannen altijd tijdens het plassen. In het (Midden-)Oosten is hurken of zitten bij het plassen de norm.

Welke voorkeurshouding de plassende Belg heeft is niet bekend, maar arts en onderzoeker Ype de Jong vermoedt dat mannen hier, net zoals de meeste mannen in Noordwest-Europa, vooral staand plassen. De Jong en collega’s deden voor de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar staand en zittend plassen bij mannen. “We hebben resultaten vergeleken op verschillende factoren: de kracht waarmee de urine eruit komt, de duur van het plassen en de hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft.”

Bekkenbodemspieren

Volgens De Jong bleek uit het onderzoek dat het voor gezonde mannen niet uitmaakt of er staand of zittend wordt geplast. “Maar, bij mannen met prostaatproblemen in brede zin bleek het wel uit te maken of ze staand of zittend plassen.”

Veel mannen krijgen vanaf hun vijftigste levensjaar in meer of mindere mate te maken met een vergrote prostaat. Die kan tegen de urinebuis drukken, waardoor er plasklachten kunnen ontstaan. Zo kan de urine langzamer op gang komen, kan de urinestraal zwakker zijn en moet er vaker worden geplast. Bij een vergrote prostaat kan er daardoor meer urine in de blaas achterblijven na het plassen. Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan bij het blijven staan. Over het algemeen duurt het plassen bij deze mannen ook langer. “Hierdoor blijft er minder urine achter in de blaas en dat is goed, want een blaas moet gewoon leeg zijn na het plassen.”

Blijft er wel continu urine achter in de blaas, dan heb je – naast het gevoel dat je steeds kleine beetjes moet plassen – meer kans op blaasinfecties en blaasstenen, stelt De Jong. “Voor mannen met prostaatproblemen wordt zittend plassen dan ook aangeraden.”

De Jong wijst daarnaast ook op de sanitaire hygiëne. Een zittende houding ten opzichte van een staande houding betekent namelijk minder spetters op de toiletbril of de kleding. “En een schonere wc is gewoon fijner voor de gebruiker daarna.” Daarbij heeft de aanwezigheid van goede en schone sanitaire voorzieningen wel invloed op de positie waarin mannen urineren. Wil je toch zittend plassen, dan blijkt het boven de bril hangen wegens slechte hygiënische omstandigheden in openbare toiletten wel een verhoogd risico te geven op blaasontsteking, omdat de blaas mogelijk niet helemaal leeg gaat.

Voor wie gezond is maakt het niet uit, bij wie met prostaatproblemen in brede zin heeft wel