© Zahra Boufker

Spitsstroken E313

Nieuwe spitsstroken op E313 tussen Beringen en Ham geopend: “Grote stap voorwaarts”

Beringen/Ham/Lummen/Hasselt -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft dinsdag de nieuwe spitsstroken tussen Beringen en Ham op de E313 geopend. Op drukke momenten kan het verkeer over drie rijstroken rijden. Tussen Lummen en Hasselt-Oost zullen er ook spitsstroken komen.

Zahra Boufker

De nieuwe spitsstroken tussen Beringen en Ham zijn, na de laatste afwerkingen en controles, klaar voor gebruik. Ze worden vanaf dinsdag dynamisch opengesteld. Op bepaalde, drukke tijdstippen kan het verkeer over drie in de plaats van twee rijstroken rijden. Dat moet de doorstroming verbeteren en het sluipverkeer verminderen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) investeerde 12,2 miljoen euro in het project en onderstreept het belang ervan. “Dit is een grote stap voorwaarts voor de mobiliteit in de regio.”

Spitsstroken verder doorgetrokken

Het AWV is nu van plan om de spitsstroken op de E313 ook door te trekken tussen Lummen en Hasselt-Oost, in beide richtingen. Na een uitgebreide MER-studie werd er eind september een omgevingsvergunning aangevraagd voor het wegvak tussen Lummen en Hasselt-West. Het openbaar onderzoek is net gestart.

Minister Peeters voorziet in haar ontwerp investeringsplan voor 2024 15 miljoen euro voor de uitvoering van dit project. “De bestaande pechstrook zal in elke richting als dynamische derde rijstrook fungeren. Dit zal de congestieproblematiek in het gebied aanzienlijk verminderen.”

Digitaal infomoment

De plannen omvatten de aanleg van pechhavens om de 500 meter en seinbruggen om de 750 meter. De eerste fase van de uitvoering in 2024 richt zich op een traject van 6 kilometer tussen Lummen en Hasselt-West richting Luik. Bovendien zal dit wegvak worden uitgerust met geluidsreducerend asfalt.

In het kader van het openbaar onderzoek organiseert AWV op dinsdag 28 november 2023 een digitaal infomoment. Tijdens dit moment zal meer toelichting gegeven worden over de omgevingsvergunning en de impact ervan op de omgeving. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van AWV.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer