BEKIJK - Eerste beelden van én eerste warme maaltijd voor arbeiders die in ingestorte tunnel in India vastzitten

In India heeft een camera voor het eerst de 41 arbeiders kunnen filmen die vastzitten in een tunnel die 10 dagen geleden instortte. Ze kregen ook hun eerste warme maaltijd. Er zijn al verschillende reddingsplannen voorgesteld, de overheid is nu verticaal aan het boren richting de arbeiders om ze binnen "twee tot drie dagen" te bevrijden. 

De 41 arbeiders zitten vast in de bergachtige deelstaat Uttarakhand in Noord-India. Ze werden voor het eerst gefilmd, doordat een nieuwe bredere pijp werd geïnstalleerd, waar een camera werd doorgeschoven. Op de beelden zie je de arbeiders met hun veiligheidshelmen op, terwijl ze via walkietalkies communiceren met de reddingswerkers. Een reddingswerker vraagt ​​hen om voor de camera te verschijnen, te glimlachen en te zwaaien. 

BEKIJK - De eerste beelden van de arbeiders die al 10 dagen vastzitten in een ingestorte snelwegtunnel

Videospeler inladen...

De reddingswerker vertelt de mannen dat ze binnenkort worden gered en vraagt ​​hen daarna om zich te identificeren. Op de beelden die zijn vrijgegeven aan de pers zie je ook dat de reddingswerkers de beelden buiten de tunnel volgen op een computerscherm. 

Ik heb ze op camera gezien, nu wacht ik om ze eindelijk in het echt te zien

Vriend Rahul Ameen

Het was een emotioneel weerzien voor een aantal collega-arbeiders, die vertelden dat ze erg blij waren om hun collega's na zoveel dagen opnieuw te kunnen zien."Ik heb ze op camera gezien, nu wacht ik om ze eindelijk in het echt te zien", zei Rahul Ameen, zijn twee vrienden zitten vast in de ingestorte tunnel.

Warme maaltijd

Het installeren van de bredere pijp van 15,24 centimeter betekende een doorbraak in de reddingsoperatie, volgens een regeringswoordvoerder. Hierdoor kunnen ze de arbeiders ook warme maaltijden toedienen.

Via de pijp kregen de 41 mannen gisteren khichdi toegediend, een maaltijd van rijst en linzen. Hun eerste warme schotel werd in flessen verpakt. Voorzichtig liet men de flessen door de pijp naar beneden zakken.  De afgelopen negen dagen moesten de arbeiders op droog voedsel overleven, omdat dit het enige was dat door de smallere pijp kon. Zuurstof wordt via nog een andere pijpleiding geleverd.  

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Families boos en ongerust

Op 12 november vond er 's ochtends een aardverschuiving plaats, waardoor een gedeelte van de tunnel instortte. Sindsdien zitten de arbeiders vast. Maar hoe langer de reddingsoperatie blijft duren, hoe bozer en ongeruster de families van de arbeiders worden. 

De actie in Himalayagebied verloopt erg moeizaam. Er werden al verschillende plannen voorgesteld door de reddingswerkers om de arbeiders te bevrijden, maar vallend puin en defecte boormachines bemoeilijken de actie.

Momenteel melden de overheidsfunctionarissen dat ze verticaal naar de arbeiders boren. Ze willen meerdere gaten boren van 90 centimeter, om zo een pad te creëren waar de arbeiders uit kunnen kruipen. Gisteren werd er nog een plan voorgesteld om via twee parallelle tunnels aan de hoofdtunnel een ontsnappingsroute te creëren. Er zou volgens de autoriteiten ook nog horizontaal geboord worden naar de arbeiders. 

Zondag bezocht de federale minister van Wegen, Nitin Gadkari, de locatie en zei dat de reddingsoperatie nog "twee tot drie dagen" kon duren.

Regio gevoelig voor aardverschuivingen

De ingestorte tunnel in aanbouw maakt deel uit van het Char Dham-snelwegproject, een prestigeproject van de Indiase overheid. In Uttarakhand zijn vele hindoetempels, de overheid wil met dit nieuw wegennet de toestroom aan toeristen en pelgrims opvangen.

Deskundigen hadden gewaarschuwd voor grote bouwprojecten in Uttarakhand, grote gebieden van deze deelstaat zijn namelijk gevoelig voor aardverschuivingen. 

Meest gelezen