De London Sphere zou vrij dominant geweest zijn in het straatbeeld.

Londen past dan toch voor gigantische LED-bal en concerthal Sphere: "Schadelijk voor gezondheid"

De Sphere, de reusachtige bolvormige concerthal die furore maakt in Las Vegas, krijgt dan toch geen zusje in Londen. De interesse van burgemeester Sadiq Khan is danig bekoeld, nu het erop lijkt dat de lichtgevende mastodont ook de gezondheid van de omwonenden zou kunnen schaden.

Een monsterachtig grote oogbol, een joekel van een bewegende emoticon, een knoert van een basketbal: de Las Vegas Sphere, die eind september opende, is veruit de meest futuristische evenementenhal ter wereld. Het gevaarte is 112 meter hoog, 157 meter breed en telt 54.000 vierkante meter aan LED-schermen met alles samen 1,2 miljoen LED-lampen. 

Afhankelijk van het evenement (of van wie ervoor diep in zijn binnenzak wil tasten) kan de beeldanimatie op de bol worden aangepast. Totale kostprijs van het project: 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro).

De Las Vegas Sphere in volle glorie.
2023 Anadolu Agency

Dat eigenaar The Madison Square Garden Company een identiek exemplaar wilde bouwen in Londen - "de London Sphere" - was daarom enkele jaren geleden spectaculair nieuws. Burgemeester Sadiq Khan was aanvankelijk gecharmeerd en er was ook al een plek gevonden: in het Oost-Londense Stratford, op een voormalige busparking die gebruikt werd tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Schadelijk

Maar de kolossale lichtbal met 21.500 zitplaatsen komt er dus niet, zo heeft Khan nu beslist. Belangrijkste reden: lichtvervuiling. Volgens een extern expertenonderzoek dat het stadsbestuur heeft besteld, zou de externe verlichting "aanzienlijke lichthinder veroorzaken" en die zou "schadelijk zijn voor de gezondheid "van de omwonenden en voor de waarde van hun huizen. Minstens 61 woningen en 177 studentenkamers zouden er last van hebben.

Daar komt nog eens bovenop dat de stad de mastodont veel te dominant vindt in het stadsbeeld, waardoor die 16 historische gebouwen in de buurt zou overschaduwen. Ook de hoeveelheid energie die de LED-wanden zouden opslorpen, vindt het stadsbestuur helemaal niet duurzaam en is dus in deze tijd niet te verantwoorden.

Tenzij de Britse minister van Huisvesting en Lokale Zaken Michael Gove zich nog mengt in de beslissing, moet The Madison Square Garden Company op zoek naar een nieuwe locatie voor een volgende Sphere. Het bedrijf zegt "ontgoocheld" te zijn over de beslissing van Londen. "Maar er zijn veel vooruitstrevende steden die wel happig zijn om deze technologie binnen te halen. We zullen ons op hen concentreren."

Meest gelezen