Burgemeester Maaike De Rudder is niet te spreken over de brochure van Vlaams Belang die inwoners in de bus kregen.© if

Burgemeester kan niet lachen met Vlaams Belang-folder “vol fake news”: “De onwaarheden zijn zó flagrant”

Sint-Gillis-Waas -

Met een opvallende Facebookpost stelt Maaike De Rudder (CD&V), de burgemeester van Sint-Gillis-Waas, dat er binnen haar gemeente artikelen met onwaarheden circuleren. Daarmee doelt ze op een brochure van Vlaams Belang waarin het gemeentebestuur en De Rudder fel bekritiseerd worden. “Zulke foute en schandelijke berichten moeten weerlegd worden”, aldus de burgemeester. Opvallend genoeg veroordeelt ook oppositiepartij N-VA de berichten.

Yannick Joos

Inwoners van Sint-Gillis-Waas kregen de afgelopen dagen een verkiezingsfolder van Vlaams Belang in de bus. Daarin uit afdelingsvoorzitter Jan Van Puyvelde openlijk kritiek op het huidige gemeentebestuur en burgemeester Maaike De Rudder. Volgens de lokale afdeling van Vlaams Belang staat de burgemeester te weinig klaar voor de inwoners van de gemeente door haar functie als Vlaams Parlementslid.

“Inwoners weten dat ik altijd actief bezig met het bezoeken van activiteiten van onze talloze verenigingen, ontvangsten van jubilarissen en huwelijken”, reageert De Rudder. “Naast de persoonlijke aanvallen, zijn het vooral de feitelijke onwaarheden die me enorm tegen de borst stoten.”

Politieke druk

“Vlaams Belang is niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad, maar stelt onder meer dat het behouden van de busverbinding tussen De Klinge en Beveren en het plaatsen van bankautomaten in iedere deelgemeente hun verdienste is, door hun politieke druk”, schetst De Rudder. “Daarnaast kost de heraanleg van het gemeentepark volgens hen meer dan 800.000 euro, terwijl dat budget op minder dan de helft van dat bedrag wordt geraamd.” (Lees verder onder de Facebookpost)

Vlaams Belang stelt ook dat de brandweerkazerne in 2025 zal verhuizen naar Beveren, maar daar is volgens de burgemeester nooit sprake van geweest. “Dat is allicht nog de ergste stelling in het krantje vol fake news”, zegt De Rudder. “De onwaarheden zijn zo flagrant dat ik ze ook in de toekomst zal blijven weerleggen. Dit mag niet de teneur worden in aanloop naar het belangrijke verkiezingsjaar.”

“Pijnlijk om te lezen”

Opvallend is dat ze ook bij oppositiepartij N-VA vinden dat er berichten worden verspreid die niet kloppen met wat in de gemeenteraad wordt beslist en gezegd. “Het is wat pijnlijk om te lezen dat die personen beweren voorstellen te hebben gedaan in een vergadering waar ze niet bij waren en ook geen deel van uitmaken”, zegt fractievoorzitter Koen Daniëls.

“Dergelijke berichten tasten de geloofwaardigheid van die partij serieus aan. Met onze N-VA-delegatie doen wij in de gemeenteraad immers wel voorstellen waar de inwoner van wakker ligt. Zo vormen wij het enige realistische en betrouwbare alternatief.”

Bij Vlaams Belang was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners