Eleven/DAZN

Supporters Beerschot tonen spandoek met racistisch White Power-logo, club gaat in gesprek

Tijdens de wedstrijd Seraing-Beerschot op 11 november was in het supportersvak van Beerschot een spandoek te zien met een oud logo van de club en een symbool van "White Power". Dat is een extreemrechtse term die blanken superieur stelt. Beerschot gaat aan de supporters duidelijk maken dat dit niet kan en dat het niet voor herhaling vatbaar is.

Op 11 november was tijdens de wedstrijd Seraing-Beerschot in het vak van de Beerschotsupporters een vlag te zien met het oude logo van de club en een symbool van "White Power". De politie maakte een proces-verbaal op en de Voetbalbond heeft een verslag opgemaakt van het incident.

Zulke symbolen horen niet thuis in een stadion

Luther Rommens, woordvoerder Beerschot

"We gaan de betrokken supporters contacteren en er komt een gesprek", zegt woordvoerder Luther Rommens van Beerschot. "We willen eerst en vooral duidelijk maken dat zulke symbolen niet thuishoren in een stadion. Ten tweede willen we er zo voor zorgen dat dit niet opnieuw zal gebeuren."

De club zegt dat het symbool nog niet is getoond tijdens een thuiswedstrijd.

Wat is white power?

White Power is een term die wordt gebruikt in extreemrechtse kringen. De White Power-beweging is geen duidelijk groepering, maar baseert zich op de ideologie van white supremacy. Blanke suprematie dus. Die strekking vindt blanken superieur, verheven boven anderen.

Het symbool van White Power is een Keltisch kruis, een cirkel met een kruis erover. Ook het OK-gebaar (de duim en wijsvinger die een cirkeltje vormen, de drie andere vingers gestrekt) wordt de laatste jaren gebruikt doorWhite Power-aanhangers. Daarbij vormen de drie gestrekte vingers de W van White. Het cirkeltje en de pols vormen de P van Power.

Rechts zie je het symbool van White Power.
Eleven/DAZN

Meest gelezen