De priester (links) en zijn advocaat Johan Decadt.
Jelle Houwen

Priester uit Veurne vrijgesproken voor diefstal op bejaarde vrouw die bij hem inwoonde

In Veurne is een priester vrijgesproken die ervan werd verdacht een hoogbejaarde vrouw te hebben bestolen. Ze woonde jarenlang bij hem in en volgens haar familie liet hij haar het overgrote deel van de kosten betalen. Volgens de rechter verdeelden de twee de kosten op een normale manier.

Meer dan tien jaar geleden was de man actief als priester in Brugge. De vrouw uit Sijsele kwam vaak naar de kerk en ze liep hoog op met de priester. Toen hij verhuisde naar Veurne, volgde de vrouw hem. Ze gingen samenwonen, eerst in de pastorij en later in een gewoon huis. De priester kreeg van de notaris een zorgvolmacht om de rekening van de vrouw te beheren, tot ergernis van haar familie. 

De familie beweerde dat de priester van haar profiteerde en haar "pluimde". "Wij berekenden dat zij 80 procent van alle kosten op zich moest nemen en dat het haar 63.136 euro kostte." De vrouw verhuisde op vraag van haar familie drie jaar geleden naar een woonzorgcentrum in Brugge en daar overleed ze een half jaar later, op 91-jarige leeftijd.

Vrijspraak en geen terugbetaling

De rechter gaf de familie ongelijk en sprak de priester vrij. Volgens hem leefden de twee samen als elk normaal stel feitelijk samenwonenden. "Hun uitgavenpatroon bleef al die jaren gelijk en er zaten geen buitensporige kosten bij", motiveert hij de beslissing.

"Het gaat over boodschappen, uitstappen naar musea, restaurantbezoeken en enkele reizen. De priester kon foto's voorleggen waar de vrouw er gelukkig uitzag tijdens die uitstappen. Bovendien is er geen sprake van misbruik van een kwetsbaar persoon. Haar toestand ging er misschien wel op achteruit, maar zelfs notarissen oordeelden nog in 2020 dat ze wilsbekwaam was."

De priester moet de familie niets terugbetalen. "Al moeten we natuurlijk het beroep afwachten, maar het oordeel lijkt ons duidelijk", zegt zijn advocaat Johan Decadt. "Ik ben opgelucht, maar er is geen hoerasfeer", vertelt de priester zelf.

"Ik heb jarenlang goed gezorgd voor die vrouw en zij voor mij. Het is jammer dat de familie niet dankbaar was en dat er zelfs een slopend proces van moest komen. Sowieso hoop ik eerst dat het vertrouwen in mij terugkeert."

Meest gelezen