© Ward Schouppe

Bewoners mogen noodtrappen van sociaal woningblok in Gent niet meer gebruiken nadat betonnen trap instort

In het sociale woonblok in Gent waar een betonnen trap is ingestort, mogen de bewoners alle noodtrappen niet meer gebruiken. Dat heeft de burgemeester beslist nadat de stadsarchitect en de brandweer het gebouw hebben geïnspecteerd. En de sociale woningmaatschappij moet binnen de twee weken alternatieve noodtrappen voorzien. Ondertussen blijkt dat sociale woonmaatschappij Thuispunt enkele maanden geleden al een melding kreeg over betonrot in het gebouw.

Nadat afgelopen zondag een betonnen trap instortte in een sociale woonblok in Gent, hebben de stadsarchitect en de brandweer het gebouw onderzocht. Daarop besliste de burgemeester dat de bewoners de noodtrappen niet meer mogen gebruiken. En de sociale woningmaatschappij moet binnen de 2 weken alternatieve noodtrappen voorzien. Dat kan gaan om bijvoorbeeld stellingen met trappen in. In de tussentijd voorziet de brandweer andere evacuatieroutes in het gebouw. 

"Enkele maanden geleden kregen we een melding over betonrot in het Omega-gebouw", bevestigt Thuispunt Gent. "We hebben toen meteen een aannemer aangesteld die de zaak nu onderzoekt. We wachten nog op de resultaten." In het gebouw kwam zondagnamiddag op de tweede verdieping een buitentrap los. Net op dat moment waren er twee bewoners in de buurt die er met de schrik van af kwamen.

"Er is intussen ook een ingenieur aangesteld die gaat bekijken wat er gebeurd is. We hebben uit voorzorg alle buitentrappen afgesloten", zegt Thuispunt. Dat is niet alleen zo in het Omega-gebouw, maar ook in het Alfa-complex dat er tegenover ligt. Via meldingen aan de ingangen worden bewoners en bezoekers ook gewaarschuwd. 

Screening grondig genoeg?

De vraag rijst of Thuispunt geen grondiger controles had kunnen doen. Er was, naast de melding over het betonrot, afgelopen zomer ook al een incident waarbij twee bewoners van een balkon vielen. Bij controle van de balustrades bleek dat er bouten ontbraken of dat de balustrades doorroest waren. De stad stelde toen prompt een balkonverbod in, dat werd net gisteren opgeheven. "De ene zaak heeft, op basis van wat we nu weten, niets te maken met de trap nu of met het betonrot. Ook al lijkt dat nu anders. Het onderzoek loopt volop", besluit Thuispunt.  

Meest gelezen