Zoutchips van de huismerken versus Lay’s en Croky: “Ik vind die goedkope echt veel beter”

Het A-merk te duur voor je portefeuille? Wij gaan op zoek naar Plan B. Sofie Delbeke van Pizzeria Sofia in Kortrijk is niet alleen weg van pizza’s, maar ook van chips “en dan vooral de zoute”. Ze proefde van zes huismerken om daarna ook nog even de tanden te zetten in die van Croky en Lay’s om te checken of die hun extra geld waard zijn of niet. “Deze kosten drie keer zoveel terwijl ik die goedkope echt wel veel beter vind.”

Chris Snick

Snack Day: 5/10

“Dit zijn voor mij geen zoutchips”

Benaming Naturel

Gekochtbij Lidl

Prijs 1,09 euro voor 250 g (4,36 euro/kg)

Ingrediënten 68,3% aardappel, 30,6% zonnebloemolie, 1,1% zout

Beoordeling “Ik vind de geur niet top. Terwijl net dat toch het eerste is wat je zin doet krijgen. Er zit ook niet veel smaak aan, ze zijn te weinig gezouten. Ze zijn wel krokant én er is een aardappelsmaak, maar voor mij zijn dit geen zoutchips. Wat staat er op de verpakking? ‘Naturel’. Tjah, dat staat er ook bij Lay’s op terwijl dat hun zoutchips zijn. Dit neigt voor mij dus écht eerder naar ‘naturel’. Hoeveel zout zit hierin? 1,1 gram ofwel 0,1 gram minder dan bij andere. Toch straf dat je dat kleine verschil zo hard proeft.”

LEES OOK. Goedkoper naar Center Parcs en co: met deze trucs kost je volgende vakantiehuisje een pak minder

Classic: 7,5/10

“Ietsje krokanter dan verschillende andere”

Benaming Zout

Gekochtbij Carrefour Market

Prijs 1,39 euro voor 250 g (5,56 euro/kg)

Ingrediënten 68,2% aardappel, 30,6% zonnebloemolie, 1,2% zout

Beoordeling “Vanaf nu komen we al in de categorie van de goeie zoutchips. Ik proef weinig verschil met de rest. De vorige keer testte ik de paprikachips, daar had je wel duidelijke verschillen. Hier amper. Maar dat is eigenlijk goed nieuws in een test waarbij we op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, toch? Ik vind ze wel iets krokanter dan sommige andere. Het samenspel van de aardappelsmaak, de olie en het zout is dan weer ietsje minder. Maar echt maar ietsje.”

LEES OOK. Brol of niets dan lol? Wij bestelden veertien producten bij Temu en deden de test: “Dit is niet alleen onverantwoord om te gebruiken, het is ook illegaal”

Delhaize: 7,5/10

“Witter, maar wel evenwichtiger”

Benaming Chips Naturel

Gekocht bij AD Delhaize

Prijs 1,19 euro voor 250 g (4,76 euro/kg)

Ingrediënten 68,2% aardappelen, 30,6% zonnebloemolie, 1,2% zout

Beoordeling “Zeer wit van kleur, dat valt me op. Maar ik vind ze wel lekker. Wat meer gezouten dan enkele andere, maar je proeft hier ook het gefrituurde. Een iets beter evenwicht dan die vorige dus.”

Everyday: 8/10

“Sterke aardappelgeur”

Benaming Zout Chips

Gekocht bij Colruyt

Prijs 0,87 euro voor 200 g (4,36 euro/kg)

Ingrediënten 64,2% aardappelen, 34,6% zonnebloemolie, 1,2% zout

Beoordeling “Zodra je de zak opentrekt, komt er een zeer sterke aardappelgeur uit. Wat voor de duidelijkheid niet storend is. Qua uitzicht zien ze er uit als veel andere. Ze voelen zeer licht aan in de mond, maar zijn opnieuw ietsje meer gezouten. Het wordt een nek-aan-nek. Zeker lekker.”

LEES OOK. Onze Foldervreter viert zijn eerste verjaardag, dit is wat hij heeft geleerd: “Koop niet altijd het product in promotie maar wel dat ernaast”

AH: 8,5/10

“Categorie apart”

Benaming Chips Naturel

Gekocht bij Albert Heijn

Prijs 1,09 voor 250 g (4,36 euro/kg)

Ingrediënten 63,8% aardappelen, 35% zonnebloemolie, 1,2% zout

Beoordeling “Een buitenbeentje. Deze chips zijn duidelijk dikker dan de andere waardoor je een andere textuur krijgt. Maar ik vind ze wel zeer lekker. Ze zijn mooi gekleurd en echt goed op smaak. 8,5 op tien, maar dan wel voor wie van dikke stevige chips houdt. Toon me die zak ook eens? Oei, wie heeft dit bedacht? Puur op het zicht zou ik deze zak niet kopen, de chips die erop staan zijn bruin. Echt wel lelijke chips. Maar soit, het gaat over wat in de zak zit én dat is echt wel dik oké.”

Pirato: 8,5/10

“Wat ik van zoutchips verwacht”

Benaming Zout

Gekocht bij Aldi

Prijs 1,19 euro voor 250 g (4,76 euro/kg)

Ingrediënten 68% aardappelen, 30,8% zonnebloemolie, 1,2% zout

Beoordeling “Deze chips zijn mooi krokant en goed gezouten, maar niet té. Dit is wat ik van zoutchips verwacht: het evenwicht tussen het krokante, het zoute, de aardappel en de vetten. Het verschil met de andere is wel miniem hoor, maar deze steken er toch nog net bovenuit.”

Wat met de A-merken?

Croky: 6/10

Benaming Naturel

Gekocht bij Jumbo

Prijs 2,19 euro voor 175 g (12,51 euro/kg)

Ingrediënten 68% aardappelen, 31% zonnebloemolie, 1,1% zout

Beoordeling “Deze zijn voor mij niet zout genoeg. Hetzelfde probleem als met die andere. Hier staat er ook ‘naturel’ op. Ik weet dat je in Frankrijk geen zoutchips vindt, daar is het ook allemaal ‘naturel’ én smaken ze ook daadwerkelijk minder naar zout. Misschien wil Croky zich met dit product op een meer internationale markt richten? Ik weet het niet. Maar dit beantwoordt niet aan mijn verwachtingen. De rekenmachine was blijkbaar ook kapot bij het opstellen van de ingrediëntenlijst, ik kom aan 100,1% als ik het optel.”

Lay’s: 9,5/10

Benaming Naturel

Gekocht bij AD Delhaize

Prijs 1,75 euro voor 200 g (8,75 euro/kg)

Ingrediënten 68,9% aardappelen, 30% plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), 1,1% zout

Beoordeling “Zeer licht in de mond en van smaak, alles is perfect in evenwicht. Omwille van de lichtheid zijn dit toch voor mij echt wel met voorsprong de beste hoor. Erna proefde ik nog eens van alle zakjes en er is wel degelijk een verschil. Deze kraken ook nog net ietsje meer in de mond.”

Zijn de A-merken het extra geld waard?

“Croky zeker niet, vooral als je ziet dat het ook nog de duurste zijn, zo goed als drie keer zo duur als de huismerken. Wanneer we het over Lay’s hebben, dan vind ik wel dat die het extra geld waard zijn. Die zak van Everyday bevat ook 200 gram, uiteindelijk gaat het om nog geen euro verschil. Dan betaal ik dat graag. Maar wil je besparen op chips, dan zijn er dus zeker zeer lekkere en goedkope alternatieven onder de huismerken. Je kan ook weinig fout kopen, het gros van wat ik proefde, was echt wel lekker én zelfs heel lekker.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer