© Shutterstock

Honden over heel de Verenigde Staten worden ziek door mysterieuze infectie

Een nieuwe respiratoire ziekte heeft heel wat honden in de Verenigde Staten ziek gemaakt de afgelopen maanden. In de staat Oregon alleen zijn er al meer dan 200 gevallen van de ziekte beschreven, toch weet niemand precies wat de oorzaak is.

gli
Bron: Time, CNN

Van augustus tot heden zijn er in Oregon meer dan 200 gevallen van de ziekte beschreven. De symptomen komen overeen met die van een chronische hoest of longontsteking, maar antibiotica lijkt niet te helpen. Ondertussen zijn er ook in New Hampshire, Colorado, Indiana, Illinois, Washington, Idaho en California gelijkaardige cases gemeld.

De ziekte is duidelijk besmettelijk, maar een oorzaak is nog niet gekend. Pathologen zijn nu volop bezig met de atypische ziekte te onderzoeken. Men gaat ervan uit dat het om een virale infectie gaat, maar de gebruikelijke diagnostische tests op de luchtwegen waren grotendeels negatief. De symptomen zijn veelvuldig hoesten of niezen, snotneuzen, tranende ogen of lusteloosheid.

Hoe ernstig het precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Sowieso is het moeilijk om gevallen goed te documenteren zolang er geen duidelijke manier is om de ziekte te definiëren of testen. Er is vermoedelijk wel al sprake van een aantal sterfgevallen, maar over het algemeen gaan dierenartsen ervan uit dat de mortaliteit vrij laag ligt.

De dierenartsvereniging roept iedereen dan ook op om zich geen zorgen te maken, maar wel “voorzichtig te zijn”. “Hoewel deze specifieke ziekte ongebruikelijk is, kunnen periodieke uitbraken van Canine Infectious Respiratory Disease Complex (CIRDC) voorkomen in een hondenpopulatie”, aldus de vereniging. Ze vragen baasjes om ervoor te zorgen dat het contact met andere honden beperkt blijft en zieke honden zoveel mogelijk thuis te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer