© ATV

Verdachte van moord op ‘De Chinees’ in Antwerpen bekent betrokkenheid: gerecht houdt reconstructie

Antwerpen -

Het Antwerps parket heeft dinsdag een reconstructie gehouden van de moord op Ion P. De 37-jarige Roemeen kwam om het leven na een steekpartij in een appartement in de Grétrystraat, een zijstraat van de Belgiëlei. De verdachte, Alexandru-Florin J. (26), ontkende aanvankelijk alle betrokkenheid, maar heeft intussen zijn verklaringen aangepast.

Jarit Taelman

De feiten speelden zich af in april. De huisgenoot van Ion P. kwam terug thuis na een weekje vakantie, maar trof in het appartement in de Grétrystraat het levenloze lichaam van de man aan. P. was met verschillende messteken om het leven gebracht. P. stond in de Roemeense gemeenschap in Antwerpen bekend onder zijn bijnaam ‘De Chinees’. In de buurt stond hij dan weer bekend als ‘de man met de husky’.

De federale gerechtelijke politie (FGP) startte een onderzoek en kreeg snel een verdachte in beeld: Alexandru-Florin J. Deze Roemeen werkte nog niet lang in Antwerpen en verbleef eveneens in het appartement. Buren verklaarden aan de politie dat ze eerder die week nog lawaai gehoord hadden, maar van de man zelf was aanvankelijk geen spoor.

© Joris Herregods

Home invasion

Alexandru-Florin J. bleek naar zijn thuisland te zijn gevlucht. Hij werd in juli opgepakt in de buurt van Constanta, een havenstad aan de Zwarte Zee, en kort erna overgeleverd aan ons land. Bij zijn eerste verhoor ontkende J. iets met de moord te maken te hebben. Integendeel, volgens hem waren hij en Ion het slachtoffer geworden van een gewelddadige home invasion door enkele gewapende en gemaskerde mannen. J. beweerde dat hij uit schrik naar Roemenië was gevlucht.

Volgens mr. Cédric Monheim, de advocaat van J., was dat een emotionele paniekreactie. “Mijn cliënt heeft intussen zijn verantwoordelijkheid genomen en zijn verklaringen aangepast”, stelt hij. “Wat er zich heeft afgespeeld in het appartement, was puur een gegeven tussen mijn cliënt en het slachtoffer.”

Zussen reageren emotioneel

Geen home invasion dus, wel een ernstig uit de hand gelopen ruzie die eindigde in een dodelijke steekpartij. “Mijn cliënt heeft vandaag (dinsdag, red.) zijn versie van de feiten gegeven. Uit het onderzoek zal moeten blijken hoe het conflict begonnen is en wie gereageerd heeft op wie”, zegt Monheim. “Wat wel vaststaat, is dat mijn cliënt ook gewond raakte. Hij is diezelfde avond nog naar het ziekenhuis getrokken voor verzorging.”

De reconstructie in de Grétrystraat nam in totaal zo’n drie uur in beslag. “Dat gebeurde in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, het parket, de speurders, de deskundigen en tolken Roemeens-Nederlands. De verklaringen van de verdachte worden getoetst aan alle objectieve vaststellingen in het dossier. De volledige reconstructie werd ook audiovisueel vastgelegd”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Ook twee zussen van Ion P. woonden de reconstructie bij als burgerlijke partij. Zij verlieten kort voor het einde geëmotioneerd de ingestelde perimeter. “Ik ben speciaal vanuit Roemenië naar hier gekomen om mijn zus te steunen, maar het werd ons te zwaar”, vertelt een van hen. “Wat die man vandaag allemaal heeft verklaard, is toch allemaal gelogen.”

© rr

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen