Hij laat er geen gras over groeien: Wout van Aert verkent nu al de Ronde en Dwars door Vlaanderen én spreekt over zijn ultieme doelen

Heel wat wielerliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen. Van Aert zal zich de komende jaren - of tenminste tot hij de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix gewonnen heeft - blijven focussen op de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Dankzij de geruchten over eventuele klassementsambities bestond de vrees dat Van Aert minder te zien zou zijn in het voorjaar, maar daar maakt onze landgenoot nu zelf komaf mee.

Maxime Caeyman

Bij de bekendmaking van zijn veldritprogramma liet Van Aert al weten dat hij volgend seizoen alles op alles wil zetten wat betreft de Vlaamse klassiekers: “Vorig jaar heb ik gemerkt dat het mentaal moeilijk is om mij echt op het crossseizoen te richten en dan door te gaan naar het voorjaar. Ik heb voor mezelf besloten dat ik niks meer aan het toeval wil overlaten wat betreft de voorjaarsklassiekers. Daarom rijd ik met pijn in het hart een beperkter programma.”

Over Van Aert zijn ambities in het Vlaamse voorjaar waren de laatste tijd wat twijfels de kop opgestoken, doordat La Gazetta dello Sport het gerucht lanceerde dat hij in de Giro van 2024 voor het eindklassement zou willen gaan. Om een rol van betekenis te kunnen spelen in het hooggebergte zou Van Aert onvermijdelijk enkele kilo’s kwijt moeten spelen om te kunnen wedijveren met de lichtgewichten. Iets wat ten koste van zijn explosiviteit zou gaan en dus ook van zijn winstkansen in de voorjaarsklassiekers. Om maar te zwijgen van de hoogtestages die Van Aert zou moeten inlassen en zouden kunnen overlappen met wedstrijden in het voorjaar.

Focus blijft op de Vlaamse klassiekers

In een interview met Eurosport heeft Van Aert nu zelf gereageerd op al die geruchten. “Of ik de Giro ga rijden? Ik weet niet of ik dat al mag zeggen (lacht). Maar ik kijk ernaar uit om misschien een keer iets anders te doen dan wat ik eerder al gedaan heb”, zo geeft Van Aert tussen de lijnen toe dat hij inderdaad voor het eerst in z’n carrière de Giro zal rijden.

Ook over zijn doelen voor volgend seizoen spreekt hij zich uit bij Eurosport. “Het is een speciaal jaar met de Olympische Spelen in het midden van de zomer, dus daar zal sowieso een focus op liggen. Maar de grote droom blijft hetzelfde, met name het winnen van een van de Vlaamse klassiekers. Dat is iets wat ik zal nastreven tot ik erin slaag.” Met “Vlaamse klassiekers” doelt Van Aert ongetwijfeld op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, aangezien de Kempenzoon andere belangrijke voorjaarsklassiekers als de Omloop het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem al heeft gewonnen. De twee kasseimonumenten ontbreken echter nog op zijn palmares.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Aert en co gingen De Ronde en Dwars door Vlaanderen al verkennen

En Van Aert voegde deze week al meteen de daad bij het woord. Hij ging dinsdagmiddag Dwars door Vlaanderen verkennen en woensdagochtend was de finale van Ronde van Vlaanderen aan de beurt. “In de Vlaanders met de killer bees”, zo noemt Van Aert op Strava zijn ritje van dinsdag. De killer bees, dat is de bijnaam die de troepen van Jumbo-Visma hebben dankzij hun dominante prestaties. De killer bees die Van Aert vandaag vergezelden in de tocht van Merelbeke naar Waregem: Edoardo Affini, Loe van Belle, Matteo Jorgenson, Mick van Dijke, Tim van Dijke en ploegleiders Maarten Wynants en Grischa Niermann. Opvallend: Van Aert ging dinsdag eerder op de dag al een toertje hardlopen met Tiesj Benoot.

Dat Jumbo-Visma nu al enkele verkenningen doet, is niet uitzonderlijk. Vorig jaar ging de Nederlandse formatie bijvoorbeeld op 22 november al de Omloop Het Nieuwsblad verkennen. Het is dan ook niet uitgesloten dat Van Aert en co de komende dagen nog enkele andere voorjaarsklassiekers gaan verkennen.

© Instagram Matteo Jorgenson

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer