Themabeeld.© VUM

“Ze filmde alles”, toch krijgt huisarts (62) die in borsten van patiënt kneep geen straf

Tienen -

Huisdokter J.W. is veroordeeld voor aanranding tijdens een huisbezoek in Tienen. W. wreef over haar heupen en kneep in haar borsten, terwijl dat niets te maken had met haar klachten. De vrouw kon alles op camera vastleggen en diende klacht in tegen de huisarts. Hij erkende de feiten op de zitting, maar zou niet doorhebben dat de feiten grensoverschrijdend waren.

Sam Coremans

Een patiënte verwachtte in november 2022 de dokter thuis in Tienen. De vrouw worstelde met verschillende klachten, maar de consultatie bracht niet veel oplossingen. Volgens huisarts J.W. ging het allemaal om een mentaal dipje. Naar eigen zeggen kneep de dokter de vrouw in de borsten om haar op te peppen.

Logischerwijze zag de vrouw dat anders. Ze alarmeerde onmiddellijk de politie omdat ze ongepast was aangeraakt. “Het medisch onderzoek was gefilmd door het slachtoffer”, zegt de rechter in zijn vonnis. “Ze filmde alles omdat de beklaagde haar al eerder ongewenst had aangeraakt. De beklaagde wrijft duidelijk over de linkerheup van de vrouw en houdt haar borsten vast, telkens boven de kledij.”

Herhaling voorkomen

Uit niets blijkt dat de beklaagde haar toestemming had gegeven voor de aanrakingen. De huisarts sprak over voorgeschiedenis op de zitting. “Eerder stuurde ze foto’s van haar intieme delen naar mijn cliënt”, zei zijn advocaat nog op de zitting. “Haar avances heeft hij altijd afgewezen.”

Hoe dan ook kijkt de huisarts aan tegen een veroordeling. Een straf krijgt hij niet. “De opschorting van straf is gepast om hem tot schuldinzicht te brengen en herhaling te voorkomen, zonder hem maatschappelijk te ontwrichten”, leest het vonnis. De dokter moet wel nog in beroep voor de Orde der Geneesheren verschijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer