Minister van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld).© Nicolas Maeterlinck/belga

Begroting

Europa tikt België op de vingers voor slechte begroting

Onze begroting “riskeert niet in lijn te zijn met onze aanbevelingen”, tikt de Europese Commissie België op de vingers. De Belgische begroting duikt volgend jaar 4,9 procent in het rood.

cv

Met het wegdeemsteren van de corona- en de energiecrisis is ook een einde gekomen aan de jaren waarin de Europese Commissie een oogje dichtkneep voor de begrotingstekorten van de verschillende lidstaten. De Europese Commissie neemt de begrotingen van volgend jaar opnieuw onder de loep en wie te sterk uit de bocht gaat, kan op het strafbankje belanden.

De Europese Commissie maakte vorige week al bekend dat ze verwacht dat de Belgische begroting volgend jaar 4,9 procent van het bbp in het rood gaat. In de eurozone doet alleen Slovakije slechter. De Commissie is daarmee pessimistischer dan de 4,6 procent van het bbp waar de Belgische regering van uitgaat. De Commissie vindt dat België een aantal inkomsten, zoals de vennootschapsbelasting, heeft overschat.

“Ook de volgende regeringen, op alle beleidsniveaus, zullen moeten hervormen”

Alexia Bertrand

Staatssecretaris voor Begroting (Open Vld)

Dinsdagnamiddag maakte de Commissie haar aanbevelingen bekend over de Belgische ontwerpbegroting voor 2024. Het verdict luidt dat de “begrotingsplannen riskeren om niet in lijn met de aanbevelingen van de Europese Commissie”. Daarbij wordt vooral gekeken naar de evolutie die de begroting maakt. Zo belandt België samen met Frankrijk, Finland en Kroatië in de groep landen met het slechtste rapport.

Hervormen

Het grote probleem van België is de automatisch stijgende kostprijs voor de pensioenen en de gezondheidszorg als gevolg van de vergrijzing. De Commissie vraagt België dan ook om de lopende uitgaven in toom te houden.

De bedoeling van de aanbevelingen nu is om de lidstaten de kans te geven de begroting bij te sturen. Maar op een zucht van de verkiezingen is de kans eerder klein dat de begroting nog fors wordt bijgestuurd, laat staan dat de vergrijzingskosten flink worden getemperd door hervormingen.

“Deze regering heeft de eerste stappen in de goede richting gezet om onze overheidsfinanciën terug op het juiste pad te krijgen. We hebben bij elke begrotingsopmaak en -controle inspanningen gedaan, hoewel de teneur op voorhand steeds was dat het ons niet zou lukken”, reageert staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld). “Maar het is duidelijk dat we verder moeten gaan. Ook de volgende regeringen, op alle beleidsniveaus, zullen moeten hervormen, en moeten daar zelfs een versnelling hoger in schakelen. Het is ook van groot belang dat we na de verkiezingen zo snel mogelijk aan de slag gaan om een regering te vormen. Zo vermijden we grote uitgaven tijdens lange lopende zaken en kunnen we meteen aan de slag om deze grote werven aan te pakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer