Francis Pattyn

BEKIJK - Uitzonderlijk dierengedrag in Wevelgem en Harelbeke: aalscholver eet andere vogels op

In natuurdomeinen in Wevelgem en Harelbeke zit een speciale aalscholver. Zo'n dier eet normaal uitsluitend vis, maar deze aalscholver smult van vogels. Een vogelaar uit Kuurne heeft op een filmpje kunnen vastleggen hoe de aalscholver op vogels jaagt. "Het is een mysterie waarom die zoiets doet."

Het filmpje van vogelaar Francis Pattyn uit Kuurne staat op sociale media. "Je ziet daarin hoe de aalscholver echt op een dodaars jaagt", zegt Pattyn. "Dodaarsen zijn kleine futen. De aalscholver duikt eerst een paar tientallen meter onder water en grijpt dan de vogel in zijn bek. De aalscholver probeert de dodaars te wurgen en te verdrinken en dan eet hij de kleine vogel op. Het is best gruwelijk om te zien."

BEKIJK - De aalscholver eet een dodaars:

Videospeler inladen...

Gruwelijk, maar ook speciaal, want een aalscholver eet normaal uitsluitend vis. Vissers zien de grote vogel niet graag komen, want de aalscholver durft al eens de vissen te pikken van de mens. De aalscholver in de Gavers in Harelbeke vormt voor de vissers geen probleem, want het dier is alleen maar geïnteresseerd in wat er op het water drijft.

Mysterie

"Het zijn inderdaad uitzonderlijke beelden", weet Pattyn. "Dergelijk gedrag werd nog nooit ergens anders vastgesteld, laat staan dat het gefilmd is." Ook conservator van het provinciedomein Bergelen in Wevelgem, Ignaas Robbe, maakte al kennis met de aalscholver. "Het is een bijzonder fenomeen en ik was behoorlijk onder de indruk", vertelt hij. 

"Ik volg de aalscholver nu al twee jaar. De eerste keer dook hij op in de Bergelenput, maar de laatste tijd vertoeft het dier in de Gavers. We zijn bijna zeker dat het telkens om dezelfde aalscholver gaat. We denken ook dat het uitsluitend dit exemplaar is dat zo'n gedrag vertoont. We weten niet waarom de aalscholver andere vogels eet. Zou het opportunisme zijn? Of is het aangeleerd gedrag? Een psychologische kronkel? Biologen kunnen er hun hoofd over breken, maar het is alleszins intrigerend", aldus Robbe.

Dier gerust laten

Het Agentschap Natuur en Bos gaat de aalscholver op zijn beloop laten. "Het gaat niet om een invasieve exoot die andere soorten bedreigt, maar wel om een natuurlijk, geïsoleerd geval met vreemde eetgewoontes", vertelt Jeroen Denaeghel van ANB. "Het is ook niet zo dat de aalscholver een bedreiging vormt voor het dodaarbestand of dat het gedrag van het dier een zware ecologische impact heeft. Bovendien is een aalscholver een beschermde diersoort. In zo’n geval laten we de natuur gerust."

Francis Pattyn

Meest gelezen