© JTh, rr

Kamer van inbeschuldigingstelling

Vrouwen verdacht van moord op Jeanke na vier weken vrijgelaten, maar blijven verdacht

Maasmechelen -

De twee vrouwen die verdacht werden van de mogelijke moord op Jean Lambrikx (63) uit Maasmechelen worden vrijgelaten. Dat besliste de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen. “Dit is de eerste stap om de draad weer op te pikken”, zegt advocaat Christophe Bielen.

Phillip Pergens

B., de 68-jarige zus van Jean ‘Jeanke’ Lambrix, en haar dochter Diana O. (43) zaten sinds 26 oktober in de cel op verdenking van moord. Ze zouden hun broer en oom bijna 9 maanden geleden om het leven hebben gebracht en het nadien hebben laten uitschijnen als zelfmoord. Maar na hun aanhouding zag de raadkamer in Tongeren twee weken geleden niet voldoende aanwijzingen van schuld. Ze mochten de gevangenis verlaten, maar het parket tekende beroep aan. De zaak kwam daarom vrijdag voor de KI in Antwerpen, en daar volgden ze de raadkamer.

“Ze worden onmiddellijk vrijgelaten en mogen dus naar huis”, vertelt Christophe Bielen van advocatenkantoor Crimilex. Hij is de raadsman van de 43-jarige verdachte. “Dit is de eerste stap om de draad weer op te pikken. De impact is enorm die deze zaak op haar en haar moeder heeft gehad. Niet alleen werden ze opgesloten in de gevangenis, de verdachtmakingen waren heel ernstig. Maar we zijn tevreden dat ze worden vrijgelaten. Volgens ons is dit een correcte beslissing. We kunnen alleen maar tevreden zijn dat justitie hier haar werk kan doen.”

Jean Lambrix.© rr

“Moedige, maar correct”

Hoewel de vrouwen na vier weken worden vrijgelaten, blijven ze voorlopig wel verdacht. “We zullen afwachten hoe het onderzoek, dat toch al heel lang loopt, verder evolueert.”

Pascal Quadflieg, raadsman van de moeder, spreekt over een “moedige, maar zeer correcte beslissing” van de KI. “Ik heb zowel tijdens de raadkamer als nu in Antwerpen hetzelfde gepleit: dat er ondanks het zeer grondige onderzoek dat gedurende maanden werd gevoerd geen aanwijzingen zijn van schuld. Ik heb de KI opgelijst wat uit het onderzoek blijkt en ook wat niet blijkt.”

Volgens Quadflieg heeft deze zaak de voorbije weken ook op zijn cliënte gewogen: “Als 68-jarige vrouw die nog nooit met het gerecht in aanraking is gekomen in hechtenis worden genomen op verdenking van moord, dat heeft een enorme impact. Bovendien werd ze in de gevangenis van Lantin opgesloten. Dat is verre van de meest gemakkelijke plek om te zitten. Voorts kreeg mijn cliënte een etiket van moordenaar opgeplakt en haalde ze de nationale media. Het staat buiten kijf dat het tijd zal kosten om dit te verwerken.”

Alarmbellen

Met de arrestatie van Jeans zus en nicht kreeg het onderzoek eind vorige maand een plotse en onverwachte wending. Het was het resultaat van het zogenaamde draaiboek van ongewone sterfgevallen. Dat werd jaren geleden in het leven geroepen door het parket van Limburg en de politiediensten. Het doel is om gecamoufleerde moorden – het zogenaamde dark number – op te sporen. Zulke onderzoeken zijn meerledig. Onder meer het gerechtelijk labo wordt ingeschakeld om de sporen van de plaats delict te inventariseren en er komt een wetsgeneesheer aan te pas. Naast een uitwendige en inwendige lijkschouwing vindt er een toxicologisch onderzoek plaats.

Het is dat toxicologisch verslag dat maanden later de alarmbellen deed afgaan. Verdachte elementen kwamen aan het licht. Er was sprake van mogelijke inmenging van derden bij de dood van de Maaslandse zestiger. Hoewel de lokale recherche van de politie Lanaken-Maasmechelen op dat moment nog niet was uitgegaan van kwaad opzet, hadden ze wel al heel wat onderzoek verricht. Na onder meer de conclusies uit het bewuste verslag, schakelden ze een versnelling hoger en de speurders kregen twee verdachten in het vizier. Maar die zijn dus weer op vrije voeten.

Het huis op de Prinses Paolalaan in de wijk Mariahof bij Vucht, waar Jean Lambrix op 16 februari dood werd teruggevonden.© JTh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer