Dit zorgt ervoor dat je rode wijn soms een ‘Chateaux Migraine’ is. “Het gif hoopt zich op in je bloed”
Wordt een fles rode wijn voor jou ook al snel een “Chateau Migraine” en voelt je hoofd al na een glas of twee zwaarder? Een recent onderzoek zou nu eindelijk de oorzaak gevonden hebben. En dat zou ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst nooit meer een Chateau Migraine hoeft te ontkurken.
Een paar glazen rode wijn kunnen na een luttele dertig minuten al stevig binnenkomen en je relatief snel een katerig gevoel bezorgen. Hoe komt dat toch? Onderzoekers zijn al lang op zoek naar een verklaring. Onder meer tannine, sulfieten, flavonoïden – de natuurlijke bestanddelen van planten met een antioxidante werking – en biogene aminen passeerden al de revue, maar geen van die ingrediënten leverde een concreet antwoord op.
Het ligt aan dit stofje
Tot nu. Want het zijn vooral die flavonoïden die in een recent Amerikaans onderzoek toch weer onder de aandacht zijn gekomen. De researchers, geleid door Morris Levin van het Headache Center aan de Universiteit van Californië, verklaren dat de hogere aanwezigheid van flavonoïden de oorzaak kan zijn van de onmiddellijke hoofdpijn.
Dat schrijven ze in het tijdschrift Scientific Reports. “We denken eindelijk op de goede weg te zijn om dit duizenden jaren oude mysterie te verklaren”, zegt Levin. “De volgende stap is om deze stelling wetenschappelijk te testen op mensen die deze hoofdpijn ontwikkelen.”
Door veel van deze stof kan je hoofdpijn krijgen, maar soms ook misselijkheid, blozende kaken en zelfs kleine zweetaanvallen
De flavonoïden in rode wijn zijn afkomstig van de druivenpitten en -schillen. Ze zorgen voor de rode kleur, maar ook voor de smaak en het mondgevoel van het rode druivensap. Er zitten tot wel tien keer meer flavonoïden in een rood glas dan in een glas witte wijn, wat het verschil zou kunnen verklaren.
Een andere onderzoeker in het team, professor en wijnbouwexpert Andrew Waterhouse, voerde de nodige tests uit op meer dan een dozijn verbindingen in rode wijn. Het is de flavonoïde ‘quercetine’ die daarbij onmiddellijk in het oog sprong.
Wat gebeurt er in je lichaam als je wijn drinkt?
Het is wel belangrijk om te weten wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we wijn drinken. De alcohol die je drinkt, wordt door leverenzymen omgezet in acetaat. Dat proces gebeurt in twee fases. Het is vooral in de tweede stap dat onze flavonoïde een rol speelt.
Wanneer het leverenzym in de eerste stap de alcohol wil omzetten naar acetaat, blijkt de quercetine dat te blokkeren. Hierdoor hoopt het giftige acetaldehyde in de alcohol zich op in je bloedbaan, menen de wetenschappers. Krijg je veel van de stof binnen, dan kan je hoofdpijn krijgen, maar soms ook misselijkheid, blozende kaken en zelfs kleine zweetaanvallen.
Het team onderzoekers meent zelfs dat mensen die gevoelig zijn aan migraine niet veel quercetine moeten binnenkrijgen om die ongemakken al te voelen. Je kan dus pech hebben en meer last hebben van dit proces dan iemand anders, simpelweg omdat jouw leverenzymen zich makkelijker laten tegenhouden of omdat je gevoeliger bent voor de giftige acetaldehyde.
Wijnmakers zouden met de bevindingen iets kunnen doen
Om hun theorie harder te maken, zal het onderzoeksteam aan de Universiteit van Californië klinische testen uitvoeren naar het effect van rode wijnen met verschillende gehaltes van quercetine. “Het kan heel nuttig zijn voor mensen die rode wijn drinken, om wijnen te kiezen die minder snel hoofdpijn veroorzaken”, vertelde Levin hierover aan de Engelse krant The Guardian.
“Ook kunnen wijnmakers onze bevindingen gebruiken om quercetine in hun wijnen te gaan verminderen.” Druiven die groeien in blootgestelde trossen kunnen bijvoorbeeld meer quercetine bevatten dan andere soorten. En zo hebben nog wel meer aspecten van het wijnproces en het rijpproces van de druiven een invloed.
Poll
Heb jij last van hoofdpijn na rode wijn?
-
Ja, altijd (18%)
-
Nee, nooit (41%)
-
Soms (41%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox