Mohammed Talatene/picture-alliance/dpa/AP Images

Drie dokters overleden na aanval op Al Awda-ziekenhuis in noord-Gaza

In Jabaliya, in het noorden van de Gazastrook, zijn drie dokters om het leven gekomen na een aanval op het Al Awda-ziekenhuis. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen, dat bij de aanval twee dokters verloor.Ā "Het is meer dan tragisch om te zien hoe artsen worden vermoord naast ziekenhuisbedden."

Twee dokters die verbonden zijn aan Artsen Zonder Grenzen zijn omgekomen bij een aanval dinsdag op het Al Awda-ziekenhuis, een van de laatste actieve ziekenhuizen in Noord-Gaza. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen. Dokters Mahmoud Abu Nujaila en Ahmad Al Sahar waren in het gebouw toen het op de derde en vierde verdieping werd getroffen.Ā 

Ook een arts van het Gazaanse ministerie van Gezondheid is bij de aanval omgekomen. "Het is meer dan tragisch om te zien hoe artsen worden vermoord naast ziekenhuisbedden. Dit moet nu stoppen", klinkt het.

Wie de aanval uitvoerde, zegt de ngo niet in het persbericht. Ze wijst er wel op dat maandag nog de GPS-coƶrdinaten van het ziekenhuis met de Israƫlische autoriteiten werden gedeeld.

Schuilplaats voor burgers en gewonden

De organisatie veroordeelt "deze aanval in de krachtigste bewoordingen en roept nogmaals op tot respect en bescherming van medische voorzieningen, personeel en patiƫnten".

In het ziekenhuis bevinden zich momenteel nog goed 200 patiƫnten, zegt Artsen Zonder Grenzen. "Zij kunnen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Deze patiƫnten moeten dringend en veilig worden geƫvacueerd naar andere ziekenhuizen die nog steeds functioneren." De organisatie wijst er wel op dat de ziekenhuizen in Gaza "allemaal boven capaciteit werken".

"Hoewel aanvallen op medische voorzieningen een ernstige schending van het internationaal humanitair recht vormen, zijn ze de afgelopen weken systematisch geworden", besluit de organisatie. Ze herhaalt daarom haar oproep tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, nu meer dan ooit, voor het opheffen van de belegering en voor de bescherming van medische voorzieningen en medisch personeel".

Onlangs voerde het Israƫlische leger nog een "gerichte militaire operatie" uit op het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza. Daar bevond zich volgens het leger een commandocentrum van Hamas. Het leger heeft ook verschillende foto's en video's verspreid die moeten aantonen dat Hamas het ziekenhuis voor militaire doeleinden gebruikte.

Source: Associated Press

Meest gelezen