EK-KWALIFICATIES. Kroatië grijpt laatste rechtstreeks ticket ten koste van Wales, Calvin Stengs (ex-Antwerp) maakt hattrick voor Oranje

Ook Modric en co zijn er volgend jaar bij in Duitsland. Op de slotspeeldag van de EK-kwalificaties ging het tussen Kroatië en Wales om het laatste rechtstreekse EK-ticket. Kroatië deed wat het moest doen en won van Armenië. Ook in de groepen B en I werd er nog gevoetbald, waarbij er in die laatste groep nog voor groepswinst werd geknokt. Een overzicht.

Maxime Caeyman

Groep D: Kroatië pakt laatste rechtstreeks ticket ten koste van Wales

Wales schoot zich vorige week nog in de voet door gelijk te spelen tegen Armenië, waardoor Kroatië twee punten uitliep. Daardoor hadden de Welshmen het niet meer in eigen handen: zij moesten zelf winnen tegen Turkije en hopen dat Kroatië niet zou winnen tegen Armenië.

Maar bij de rust zag het er al niet goed uit voor Wales. Dankzij een doelpunt van Neco Williams stonden ze 1-0 voor, maar ook in Kroatië was dat de ruststand. Toen Turkije twintig minuten voor tijd de 1-1 maakte na een penalty, moest Wales al beginnen hopen op een mirakel. Dat kwam er niet, want Kroatië hield tegen Armenië z’n krappe voorsprong vast en plaatst zich zo voor het EK. Al hadden de Kroaten zelfs genoeg gehad aan een gelijkspel, want Wales bleef tegen Turkije steken op een gelijkspel en zijn zo veroordeeld tot de play-offs. De Turken kronen zich zo tot groepswinnaar.

Groep B: Nederland wint makkelijk van Gibraltar dankzij hattrick van Calvin Stengs

Nederland kende zoals verwacht niet veel moeite met Gibraltar. Al na tien minuten trapte Calvin Stengs met z’n eerste doelpunt voor het nationale team Oranje op voorsprong. Nog geen kwartier later zette Mats Wieffer de 0-2 op het scorebord. Ook voor Wieffer was het z’n eerste doelpunt voor oranje. Dankzij een doelpunt van Teun Koopmeiners was de ruststand 0-3. Nederland ging in de tweede helft door op z’n elan, met een 0-6-eindscore als resultaat. Stengs volmaakte in de tweede helft z’n hattrick, ook Cody Gakpo pikte z’n doelpuntje mee. In de andere wedstrijd in groep B verloor Frankrijk het maximum van de punten. Les Bleus kwamen niet verder dan een 2-2-gelijkspel tegen Griekenland.

Calvin Stengs maakte z’n eerste voor Oranje...© AP

… net als Mats Wieffer© AFP

Groep I: Roemenië grijpt groepswinst in rechtstreeks duel met Zwitserland

In groep I stonden er nog drie wedstrijden op het programma, enkel voor Roemenië en Zwitserland waren die nog van belang. Zij streden in een rechtstreeks duel om de groepswinst. Romenië zette de kroon op een sterke kwalificatiecampagne door de Zwitsers met 1-0 te verslaan en de groepswinst binnen te halen. Ook in die groep versloeg Israël Andorra en pakte Wit-Rusland de drie punten tegen Kosovo.