Minister Lydia Peeters maakt werk van gevaarlijke kruispunten: experts tellen er veel minder dan vorig jaar

Er zijn nog ‘slechts’ 258 gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen. “En aan 108 van deze kruispunten zijn de werken intussen achter de rug, waardoor ze nu al een pak veiliger moeten zijn”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Werner Rommers

De lijst van de gevaarlijke punten in Vlaanderen wordt jaarlijks opgesteld door onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), en is voor dit jaar gebaseerd op de ongevallencijfers van 2019, 2020 en 2021.

LEES OOK. “Al tien jaar te weinig gebeurd”: Vias-topvrouw over nood aan streng plan voor veiliger verkeer

Concreet wordt er gekeken naar op welke kruispunten in Vlaanderen de zwaarste ongevallen gebeurden, waarbij ongevallen met fietsers en voetgangers veel zwaarder doorwegen. Voor 2023 komen de verkeersexperts van de Vlaamse overheid op die manier op 258 gevaarlijke kruispunten uit. Een stevige daling in vergelijking met vorig jaar toen de lijst nog 300 kruispunten telde.

Bekijk hier de lijst met gevaarlijke kruispunten:

Stopstreep

Bevoegd minister Lydia Peeters beklemtoont dat veel van deze kruispunten al bekend waren bij de overheid. Aan 108 gevaarlijke kruispunten zijn er recentelijk werken uitgevoerd om de kruispunten een pak veiliger te maken. De verwachting is daarom dat volgend jaar, wanneer er ook rekening wordt gehouden met de ongevalsstatistieken van 2022, heel wat van deze aangepakte kruispunten uit de lijst van de zwarte kruispunten wegvallen.

Ook aan veel van de resterende 150 kruispunten uit de lijst staan op korte termijn werken gepland. “Bijvoorbeeld: in afwachting van grote, soms complexe infrastructuurwerken om een kruispunt veiliger te maken, wordt er gekeken of er met kleine maatregelen niet al een verschil kan worden gemaakt: de verkeerslichten wat anders afstellen, of een stopstreep voor fietsers verplaatsen, wat verder weg van de rijbaan”, aldus de woordvoerder van Peeters. Daarbij wordt prioritair gekeken naar die gevaarlijke kruispunten die zich in de buurt van scholen bevinden.

LEES OOK: Er zijn weer meer en zwaardere ongevallen: waar moet je op letten als fietser, voetganger en als autobestuurder?

Drones

Wegen en Verkeer houdt overigens niet alleen die kruispunten in de gaten waar effectief veel ongevallen gebeuren. Het speurt sinds kort ook met drones en slimme camera’s naar kruispunten waar zich geregeld gevaarlijke situaties voordoen, zogeheten bijna-botsingen. Kwestie van ook daar te kunnen ingrijpen vooraleer het effectief misgaat. (wer)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen