Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Hamas-Israël

‘Focus op duurzame oplossing’: premier De Croo op missie naar Israël en Palestina

Premier Alexander De Croo (Open Vld) spreekt onder meer met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.Beeld Tim Dirven

Premier Alexander De Croo en zijn Spaanse ambtgenoot Pedro Sanchez reizen woensdagavond af naar Israël en Palestina. Tijdens een tweedaags bezoek willen ze vooral pleiten voor de-escalatie.

Spanje is op dit moment voorzitter van de Raad van de Europese Unie, België neemt dat voorzitterschap vanaf januari over. De Croo en Sanchez willen met het bezoek “hun medeleven betuigen met de slachtoffers van de terreur van Hamas, met de gegijzelden en hun families en met de Palestijnse bevolking die hard getroffen wordt door de militaire operaties in Gaza en het toegenomen geweld in de Westbank en Oost-Jeruzalem”.

Op de agenda staan onder meer gesprekken met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu, Israëlisch president Yitzhak Herzog en Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Donderdag reist het Europese duo door naar buurland Egypte, waar nog een onderhoud met president Abdel Fattah al-Sissi staat ingepland.

Humanitaire hulp

De Croo en Sanchez willen tijdens hun diplomatieke contacten over de oorlog in Gaza “focussen op een de-escalatie van het geweld, toegang van humanitaire hulp, respect voor het internationaal humanitair recht, en het nastreven van een duurzame politieke oplossing”. Onder de Europese lidstaten leeft al langer verdeeldheid over de vraag hoe Europa zich moet verhouden tot de oorlog in Gaza. Terwijl onder meer Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië vooral het Israëlische standpunt zijn toegedaan, kijken onder meer België en Spanje ook naar het lijden in Gaza.

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) wil dat De Croo tijdens zijn bezoek pleit om concreet werk te maken van tweestatenoplossing. “Deze crisis telt intussen onnoemelijk veel burgerdoden. Dit geweld met al zijn slachtoffers zal zich blijven herhalen als er geen definitieve oplossing komt. Een tweestatenoplossing is vandaag crucialer dan ooit.”