Waarom wordt kanker vaak later ontdekt bij mannen? Professor Filip Lardon verklaart zeven grote genderverschillen.
Volledig scherm
PREMIUM
Waarom wordt kanker vaak later ontdekt bij mannen? Professor Filip Lardon verklaart zeven grote genderverschillen. © Getty Images / rv

Mannen hebben vaker kanker en minder overlevingskans. Prof legt uit hoe dat komt

Mannen worden vaker ziek, en ze krijgen ook vaker kanker. Maar hoe komt dat? Twee proffen onthullen zeven belangrijke verschillen tussen vrouwen en mannen als het op kanker aankomt. Sommige waar je wel, en andere waar je geen impact op hebt. “Vrouwen hebben meer baat bij chemo. Maar ze ondervinden ook meer nevenwerkingen.”

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Wat is een ‘runner’s high’, dat fijne gevoel na het lopen? Prof: “Dit heeft niets met endorfines te maken ”
    PREMIUM

    Wat is een ‘runner’s high’, dat fijne gevoel na het lopen? Prof: “Dit heeft niets met endorfines te maken ”

    Op 21 april vindt de ‘Antwerp Ten Miles’ opnieuw plaats, een populaire – en inmiddels volzette –loopwedstrijd van 16 kilometer. Een aantal deelnemers zal die zondag waarschijnlijk niet alleen genieten van de sfeer, maar ook van een opmerkelijk fenomeen in de wereld van hardlopers: de ‘runner’s high’. Maar wat is dat juist? En wat moet je doen om het zelf te ervaren? Prof. dr. Katrien Koppo (KU Leuven) legt uit.