Zita Wauters (links).© Peter De Smedt / CC

Zita Wauters over scheiding van haar ouders: “Door hun bekendheid kon ik niet alles vertellen”

Dat haar ouders bekend zijn, heeft de scheiding van Koen Wauters en Valérie Debooser nog moeilijker gemaakt voor hun nu 19-jarige dochter Zita. Dat zegt die laatste in de nieuwe VRT-podcast Split.

In Split praat zangeres Emma Bale met telkens twee bekende gasten over hoe zij de scheiding van hun ouders hebben ervaren. In de jongste aflevering schuiven zanger Berre en Zita Wauters aan bij Bale. Wauters is nu 19 jaar, en was 16 toen haar bekende ouders Koen Wauters en Valérie Debooser een punt achter hun huwelijk zetten.

Op dat moment had ze geen rijbewijs en kon ze niet “snel over en weer tussen mama en papa”, zegt ze. “Het moeilijkste vond ik dat ik mijn ouders moest missen voor een week. Als ik afgezet werd bij de andere, moest ik soms echt huilen. Elke dag een stom gesprekje over hoe het op school was, dat miste ik enorm. Dus stuurde ik vanaf dan wel elke avond een berichtje naar mama of papa, dat ik bijvoorbeeld 17 had op een toets.”

Bekende ouders

Wat het allemaal nog wat moeilijker maakte, is dat haar ouders bekend waren en ze de scheiding dus “met heel België moest delen”. “Ik herinner me nog goed het moment waarop mijn ouders op Instagram op delen duwden om aan te kondigen dat ze uit elkaar gingen”, zegt ze. “Het werd toen echt, er was geen weg terug. Je krijgt honderdduizend berichten, iedereen begint te bellen en je weet: morgen staat het overal. Dat was een heftig moment.”

Ze kon door de bekendheid van haar ouders ook niet alles delen met vrienden. “Je moet een bepaalde discretie hebben en je kunt niet alles vertellen wat je wil. Tegen mijn vrienden kon ik wel dingen vertellen, maar je wordt zo overspoeld door vragen. Ik miste dat ik het niet op een gewone ‘normale’ manier kon vertellen, zoals anderen wel doen.”

Hoop

Ook moeilijk: realistisch en neutraal zijn, en niet hopen dat het weer zou goedkomen tussen haar ouders. “Ik hoopte een tijd dat het nog goed zou komen”, zegt ze. “Ik heb het een periode moeilijk gehad met mezelf. Soms moest ik kiezen bij wie ik nu wilde zijn. Dan had ik het heel lastig. En dan dacht ik: als ze nog samen zouden zijn, dat zou top zijn.”

Hier vind je de VRT-podcast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER