Archiefbeeld

Nieuwe verplichte energieattesten kosten scholen handenvol geld: "Geld dat niet naar onderwijs gaat"

De nieuwe verplichte energieattesten die scholen vanaf 1 januari moeten kunnen voorleggen, kosten handenvol geld. Volgens een berekening van de CD&V gaat het over ruim 19 miljoen euro. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. "Het gaat voor onze school alleen al om een serieus prijskaartje", zegt ook schooldirecteur Stefan De Weerdt. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) belooft overleg met de onderwijskoepels.

Tegen 1 januari moeten alle publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een Energieprestatiecertificaat voor niet-residentiĆ«le gebouwen (EPC-NR), een document dat aantoont hoe energiezuinig het gebouw is. Ook scholen vallen onder die publieke gebouwen. En zoā€™n attest laten opmaken is niet goedkoop.

Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) becijferde dat dit de scholen 19,1 miljoen euro kan kosten. De partij gaat daarbij uit van een kostprijs van 1 euro per vierkante meter. Alle schoolgebouwen samen beslaan ongeveer 19,1 miljoen vierkante meter.

"Natuurlijk moeten we ambitieus zijn als het gaat over klimaatdoelstellingen, maar de werkwijze zoals ze nu voorligt, brengt scholen in een heel lastig parket", zegt Vandromme aan persagentschap Belga.

"5.000 euro voor Ć©Ć©n gebouwencomplex"

Stefan De Weerdt is algemeen directeur van de Technische Scholen in Mechelen (TSM). In "De ochtend" op Radio 1 vertelt hij dat het kort dag is om alles in orde te krijgen tegen 1 januari. Tegelijk is het zoals Vandromme ook aangeeft erg duur.

"We hebben voor een bepaald gebouwencomplex 5.000 euro betaald", legt hij uit. "We hebben meerdere gebouwen en het attest is maar 5 jaar geldig. Voor alle gebouwen samen gaat het dus om een serieus prijskaartje dat elke 5 jaar terugkomt."

Ā Als er meer middelen moeten gaan naar onze infrastructuur, schiet er minder over voor - onze kerntaak - onderwijs

Stefan De Weerdt, algemeen directeur van TSM

Het geld dat nodig is voor de attesten, kan niet naar onderwijs gaan. "Ons potje dat voorzien is voor onze infrastructuur is niet gestegen, maar de kostprijs van veel zaken is dat wel. We hebben meer en meer geld nodig om de school draaiende te houden. Als er meer middelen moeten gaan naar onze infrastructuur, schiet er minder over voor - onze kerntaak - onderwijs."

Vandromme vraagt bijsturingen om het betaalbaar te houden, onder meer door de mogelijkheid te behouden om intern energiedeskundigen aan te stellen. "De druk op de financiƫle draagkracht van vele schoolbesturen is te groot aan het worden om ook te voldoen aan alle eisen die worden opgelegd", besluit het parlementslid.

Minister van Energie: "Ik begrijp de bezorgdheden"

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) belooft overleg met de onderwijskoepels om na te gaan wat de precieze noden zijn en welke ondersteuning ze van de Vlaamse regering verwachten. "Ik begrijp de bezorgdheden, vooral als het gaat over het inschakelen van de markt voor het opmaken van energieprestatiecertificaten in de toekomst", meldt ze in een schriftelijke reactie.

"Ik ben ervan overtuigd dat we samen voor gedragen oplossingen kunnen zorgen", klinkt het nog. "We streven hetzelfde doel na. Een structurele verlaging van de energiekosten van de scholen en een gezonde klasomgeving."Ā Ze benadrukt ook dat de verplichting om een EPC-NR op te laten maken in deze fase nog geen renovatieverplichting met zich meebrengt.

Meest gelezen