© BELGA

Minister Peeters: “Voor 70 procent van gevaarlijke punten in het verkeer is oplossing in zicht”

Van de 258 gevaarlijke punten op de nieuwe dynamische lijst met gevaarlijke punten in het verkeer zijn er intussen 108 aangepakt. Voor 76 van de resterende 150 punten is er een oplossing in zicht. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters woensdag bekendgemaakt.

gjs
Bron: BELGA

Jaarlijks stellen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW) een lijst op met gevaarlijk punten. Die is gebaseerd op de ongevallencijfers van drie jaar, voor deze editie gaat het om 2019, 2020 en 2021.

“We leggen de lat hoog, zeker wanneer het gaat om de veiligheid van actieve weggebruikers. Ongevallen met (brom)fietsers en voetgangers tellen dan ook extra mee in het bepalen wat een gevaarlijk punt is en wat niet. Zo wordt aan elke fietser, voetganger of bromfietser een verhogingsfactor van 1,7 toegekend”, licht minister Peeters toe.

258 plaatsen

De lijst bevat 258 locaties. Op 108 daarvan (41 procent) zijn intussen infrastructurele maatregelen uitgevoerd. Op 35 punten (14 procent) zijn werken in uitvoering of op korte termijn gepland. Voor 41 punten (15 procent) worden er infrastructurele ingrepen voorbereid. Het gaat dan onder andere over vergunningen die aangevraagd moeten worden of mogelijke onteigeningen.

Volgens minister Peeters heeft AWV sinds de start van de dynamische gevaarlijke punten 354 gevaarlijke punten weggewerkt. Op de lijst van 2022 stonden nog 300 punten, op die van 2021 waren er dat nog 301.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer